Befejeződött az afgán menekültek átszállítása Németországból

Ezt olvasta már?

Csaknem két hónap után befejeződött szombaton az afgán menekültek átszállítása az Egyesült Államokba a németországi Ramsteinben található amerikai légi támaszpontról – közölte az amerikai légierő.

A műveletben részt vevő utolsó repülőgép szombaton hagyta el a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli bázist. A támaszponton keresztül csaknem 35 ezer afgán menekültet szállították át nem sokkal azután, hogy a radikális iszlamista tálibok augusztus közepén átvették a hatalmat Afganisztánban.

Clark Price, az Egyesült Államok berlini nagykövetségének ügyvivője megköszönte a támogatást Németországnak.

A műveletet kisebb késéssel sikerült teljesíteni, az Egyesült Államokba irányuló légi járatokat ugyanis néhány hétre felfüggesztették, miután néhány kanyarós esetet azonosítottak a menekültek között. Csaknem kilencezer embert oltottak be kanyaró, valamint koronavírus ellen is.

A nyugat-németországi Ramsteinben található a legnagyobb amerikai támaszpont, amely az Egyesült Államok területén kívül helyezkedik el. Az augusztusi afganisztáni tálib hatalomátvételt követően az amerikai hadsereg az afgán menekültek jelentős részét ezt, illetve a Katarban található amerikai támaszpontot érintve menekítette ki a közép-ázsiai országból.

Az afganisztáni tálibok – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó háború.

Az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt a szigorú iszlám törvénykezésről (saría) és jogsértéseikről elhíresült tálibok ismételt hatalomra kerülése augusztus közepén tömeges menekültáradatot indított el az országban.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img