Bécsben kifizették a rezsitámogatásokat

Ezt olvasta már?

„Az árak emelkedését azok érzik meg először, akiknek amúgy sem könnyű az élete. Mivel ezeknek az embereknek is ki kell fizetniük a számláikat, Bécs segít nekik tompítani az áremelkedések hatásait” – mondta Peter Hacker szociális ügyekért felelős városi tanácsnok. Az egyszeri, 200 eurós rezsi hozzájárulást egyébként minden Bécsben bejelentett lakos igényelheti. Így a támogatásból a bécsiek kétharmada, a középosztály is részesülhet – írja közleményében Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A rezsitámogatást automatikusan kapták meg azok, akik munkanélküli járadékra, lakhatási hozzájárulásra vagy vészhelyzeti segélyre jogosultak. A gyermeküket egyedül nevelő szülők pedig, még július folyamán további 100 eurót kapnak – szintén automatikusan. Ez a támogatás várhatóan

mintegy 13 ezer bécsi családon segít majd.

Majdnem 42 ezer egyszülős, szintén rossz anyagi körülmények között élő háztartás pedig augusztustól igényelhet támogatást a várostól.

Amint Peter Hanke pénzügyi városi tanácsnok a rezsitámogatás kapcsán elmondta, nem ez az egyetlen támogatás, amit az osztrák főváros a polgárainak nyújt.

Már nagy erőkkel dolgoznak az úgynevezett Energiabónuszon, ami mintegy egymillió bécsinek jelent majd könnyebbséget. Erre Bécs városa összesen 130 millió eurót különített el,

és ez már a negyedik támogatási csomag lesz.

Ezen felül az osztrák főváros vezetői folyamatosan figyelik az energiaárakat és igyekeznek a legkedvezőbb áron beszerezni az áramot. A bécsi közműszolgáltató cég pedig részletfizetést ajánl azoknak, akiknek problémát jelent a távhő-, az áram- és a gázszámla kifizetése. Kikapcsolási moratóriumot is hirdetettek az elkövetkező téli hónapokra. A város vezetés ugyanakkor vállalta, hogy lemond az energiaszolgáltató idei és jövő évi osztalékáról. Az összeget a lakossági energiaárak csökkentésére és fejlesztésekre fordítják majd.

Nyitókép: Sergey Alimov / Getty

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában