Bécsben is össztűz zúdult az osztrák kormánypártra a schengeni vétó miatt

Ezt olvasta már?

Karl Nehammer kancellár álláspontját is ismertetve a néppárti belügyminiszter korábban arra hivatkozva utasította el bolgár és a román csatlakozást, hogy idén mintegy 100 ezer migráns érkezett Ausztriába, túlnyomó többségük a balkáni útvonalon a két ország felől. Közülük mintegy 75 ezer mindenfajta regisztráció nélkül.

A schengeni rendszer nem működik – vonta le a következtetést a miniszter. Azóta mind a kancellár, mind az európai ügyekkel foglalkozó minisztere állást foglalt amellett, hogy uniós pénzből a külső határok mentén kerítéseket, illetve falat kell emelni.

KAPCSOLÓDÓ

A schengeni vétóról ezúttal az osztrák parlamentben tartottak vitát. Az Osztrák Néppárt megerősítette, hogy álláspontja szerint a schengeni rendszer bővítése előtt elengedhetetlen a külső határok védelmének erősítése.

Ezzel szemben az ellenzék legerősebb pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), valamint a liberális NEOS párt elítélte a vétót. Mindkét párt azt hangoztatta, hogy

az osztrák elutasítás nem csupán a személyek szabad áramlását akadályozza, hanem károkat okoz az ország gazdaságának is.

Éles bírálatot fogalmazott meg az ÖVP kormánykoalíciós partnere, a Zöld Párt is, hangoztatva, hogy nem ért egyet a vétóval.

A párt arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió által végzett ellenőrzések szerint mind Bulgária, mind Románia eleget tett a schengeni csatlakozáshoz szükséges feltételeknek.

Az osztrák gazdasági kamara felhívta a figyelmet arra, hogy Romániában és Bulgáriában 1850 osztrák vállalat működik, a közvetlen osztrák beruházások értéke a két országban 15, 1 milliárd euró, míg az évenkénti export 3,8 milliárd eurót tesz ki.

Mindebből az következik, hogy a „kiváló gazdasági kapcsolatokat” meg kell őrizni – hangsúlyozta a kamara.

Nyitókép: robypangy/Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában