Bangóné: Az utolsó pillanatban kapták meg a módosító javaslatot az orvosok béremeléséről

Ezt olvasta már?

Kedd reggel az ATV-nek beszélt arról az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, hogy mi történt hétfő este a törvényalkotási bizottságban, miután a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közölte, hogy nem fogadja el az orvosi béremelést is tartalmazó törvénytervezet bértáblával kapcsolatos részét.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek a törvénytervezetet, amely „soha nem látott mértékű” orvosi béremelést javasol, és amely a Magyar Orvosi Kamara javaslatán alapult.

Bangóné a hétfő este történteket azzal vezette fel, hogy alapvetően rossz, ahogy a törvényalkotási folyamat zajlik. Úgy vélte, túl gyorsan történik minden. Az orvosok béremeléséről tárgyalt törvénytervezet alapján nem látták át például, mi lesz a szakdolgozókkal, illetve a háziorvosokkal. Azt is elmondta, a törvényalkotási bizottság ülésén az utolsó pillanatban osztottak ki egy hosszabb módosító javaslatot, amire saját bevallása szerint sem tudtak felkészülni. A szocialista politikus szerint csak annyit tudtak meg, hogy a módosítást egyeztették az orvosi kamarával.

A Magyar Orvosi Kamarának is rövid időt szabtak – mindössze négy órát – a törvényjavaslat tanulmányozására, illetve véleményezésére. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek kedd reggel azt mondta, hogy a kormány javaslatára a Magyar Orvosi Kamara összes, törvényi szinten kezelendő módosító javaslatát elfogadta a parlament törvényalkotási bizottsága hétfő esti ülésén. Példaként említette, hogy a megállapított bértáblától eltérni csak felfelé lehet, legfeljebb 20 százalékkal.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában