Bajban az orvosbárók: telefonlehallgatás, lehallgató poloska – a legmodernebb titkosszolgálati módszerekkel lép fel a Belügyminisztérium speciális csapata a hálapénz ellen

Ezt olvasta már?

Brit szakértők: kérdéses, hogy több halálesetet okoz-e az új brit variáns

Az említett tájékoztatást Boris Johnson miniszterelnök adta péntek este a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján. Ugyanezen a sajtótájékoztatón Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos...

Lassul az oltási folyamat Csehországban

Az eredetileg tervezettnél mintegy 20 százalékkal kevesebb, koronavírus elleni vakcinát kap Csehország a következő néhány hétben a Pfizer/BioNTech cégektől - közölte Jan Blatny cseh...

Százával fertőződhettek meg koronavírussal a Joe Biden beiktatására kivezényelt nemzeti gárdisták

A demokrata Joe Biden elnöki beiktatását biztosító Nemzeti Gárda legkevesebb 100 - egyes sajtóhírek szerint 200 - tagja pozitív koronavírustesztet produkált, miután a járványhelyzet...

Gendersemleges megszólítás és transznemű kormánytag: már első napján a genderlobbinak kedvezett Joe Biden

Már az első hivatali napján a genderideológiának és a hozzá kapcsolódó LMBTQ-lobbinak kedvezett az Egyesült Államok új elnöke. Joe Biden arról írt alá rendeletet,...

Bajban az orvosbárók:

Telefonlehallgatással, poloskákkal és titkosszolgálati módszerekkel lép fel a Belügyminisztérium speciális csapata a hálapénz ellen. Egy speciális csapat, speciális eszközök bevetésével figyeli március 1-től az orvosokat és a betegeket. A Belügyminisztérium így lép fel a hálapénz ellen, amely bűncselekménynek számít Magyarországon. Nemcsak az orvosokat, hanem a betegeket is börtönbüntetésre ítélhetik.

Mindent bevetnek


Telefonlehallgatás, csalivizsgálat, lehallgató poloska titkosszolgálati megfigyelés, névtelen bejelentési vonal – az eddigi legszigorúbb ellenőrzést vethetik be az orvosok ellen a hálapénz felszámolásának reményében. A rendelkezésre álló kém eszközök széles választéka segíti az elit csapat munkáját, így ha nem is rövid időn belül, de biztos lesz a siker.


Titkos információk alapján gyűjtik az adatokat


A Belügyminisztérium Nemzeti Védelmi Szolgálata eddig szinte kizárólag a fegyveres rendvédelmi szerveinél gyűjtött titkos információkat, így derítve a fel a korrupt vagy bűnöző egyenruhásokat. Ám márciustól a hálapénzeket megkövetelő vagy az azt elfogadó orvosok ellen is ezt az elit egységet veti be a kormány.

Bűncselekmény a hálapénz


Tavaly év végén a Magyar Orvosi Kamara javaslatára a kormány benyújtotta, majd a parlament megszavazta azt a törvény, amely kimondja, hogy január 1-től bűncselekménynek számít a hálapénz. Ez alól kivétel egy körülbelül nyolcezer forintos ajándék, amit kéthavonta lehet elfogadni kezelés után.
Mindkét fél büntethető
Az orvos és beteg is börtönbüntetéssel sújtható, amennyiben borítékban ad vagy kap pénzt egy-egy kezelés miatt. Emiatt a Büntető Törvénykönyvet is módosítják, egy év börtön járhat a hálapénzért.


Egy külön csapat végzi az ellenőrzést
Most kiderült, hogy a rendőrségen belül csak a rettegett „belbimbó”-ként emlegetett, titkosszolgálati eszközök használatára is jogosult szervezet, pontosabban az NVSZ-en belül létrehozandó csapat végzi majd az ellenőrzést.
Profi és tökéletesen álcázott kém eszközöket használnak, például a rejtett kamera vagy a mini hangrögzítő bevetése eredményessé teheti a hálapénz felszámolásának intézményét.

“Ágyúval lőnek verébre”


„Ez a szervezet nagyon komoly felderítéseket végez, mindent bevethetnek a fegyveres erők korrupt munkatársainak kiszűrésére. Hosszú időn keresztül, a legkülönbözőbb módszerekkel gyűjtik a terhelő adatokat, készítik a titkos jelentéseket, hogy a legrejtettebb cselekményeket is tudják bizonyítani. Éppen ezért egy kicsit úgy tűnik, hogy most ágyúval lőnek verébre. Nem biztos, hogy egyik napról a másikra sikerül megszüntetni egy évszázados beidegződést.” – mondta a Blikknek Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.
A régi idők “nagy sztárja”, a lehallgató poloska, mára már sokkal kifinomultabb és tökéletesebb, működését és külsejét tekintve is. Éppen ezért szívesen vetik be a szakemberek az ügy sikeréért.

A szülésért fizetnek a legtöbbet


Az egészségokosan.hu felmérése szerint a legtöbb hálapénzt szülésért fizetik orvosaiknak az ellátottak, átlagosan 200 ezer forintot. Egy idegsebészeti beavatkozás után 120-150 ezer kerülhet az orvosok zsebébe, de egy belgyógyászati vizsgálatért is fizethetünk 10-30 ezer forintot. A KSH becslése szerint éves szinten közel 8 milliárd forint hálapénzt fizetnek ki a betegek, legtöbbet a kórházakban.

Orvosbárók


A hálapénz-hierarchia tetején az intézetvezetők, osztályvezetők és a sztárorvosok vannak, akik úgy rendelkeznek a kórházi műtőkapacitások fölött, mintha az a sajátjuk lenne. Holott a társadalombiztosítás fizeti az eszközöket, az anyagot, az ápolónőt, de még a takarítónőt is. Marketingre sem kell költeniük, hisz teli van betegekkel a kórház. A magas és adózatlan jövedelem biztos, kockázat nincs. Ezt fejeli meg még a beszállítóktól kapott kenőpénz – írta az Indexen még 2016-ban Lantos Gabriella.


Évi 100 millió is lehet a jövedelmük


A Róbert Károly Kórház gazdasági igazgatója akkor azt mondta, az orvosbárók közé pár ezer orvos tartozik, az általuk megkeresett hálapénz havonta 1-8 millió forint között van, ami évi 12-100 millió forintos tiszta jövedelmet jelent fejenként. Az orvosok 20 százaléka viheti haza a hálapénz 80 százalékát, kb. 50 milliárd forintot. A többi orvos osztozik a maradékon, nekik fejenként és évente 1-2 millió forint jut.
Az egyedi gyártású lehallgató készülék vagy mini kamera használata az ilyen “kényes” ügyek esetében felbecsülhetetlen értékkel bír, hiszen használatuk sikeressége esetén, perdöntő bizonyítékként szolgálhatnak.

Az 50-es éveket idézi


Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint ha ez a szervezet gyanú nélkül, titkosszolgálati eszközökkel figyel meg orvosokat, akkor az az 50-es éveket idézi. „A „próbavásárlás” intézménye ellen nincs kifogásom, hiszen ezt más területeken is bevetik más hatóságok. Akinek nincs takargatnivalója, vélhetően nem emel majd kifogást az orvosok közül”.

Forrás: Bajban az orvosbárók: telefonlehallgatással, poloskákkal és titkosszolgálati módszerekkel lép fel a Belügyminisztérium speciális csapata a hálapénz ellen | BudaPestkörnyéke.hu (budapestkornyeke.hu)

- Advertisement -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisement -

Legfrissebb a témában

A világ Moszkvára figyel, elszabadultak az indulatok

Gyorsan elszabadultak az indulatok az orosz fővárosban tartott tüntetésen.  "Мы делаем все, чтобы обеспечить вашу безопасность", - несется из динамиков. Вот так обеспечивают....

Kiadós ebéd: a város egyik legjobb fish & chipse egy pláza aljában

Szupergyors pasta! Fantasztikus desszertek A palacsintás verzió még váratott magára ...

Egyre több külföldi étterem lázad fel és kinyit | Street Kitchen

Kolbásszal az igazi! Tésztapolc A parmezános réteget nem érdemes kihagyni ...

Újabb étteremnyitás: Érden nyit új helyet a MexKitchen | Street Kitchen

Gluténmentes Finomak és egészségesek is, bizony van ilyen! Szendvicsek és burgerek ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -