Azerbajdzsán már jelentős területeket foglalhatott el

Ezt olvasta már?

Azerbajdzsán fegyveres erői szeptember 13-a óta 10 négyzetkilométert foglaltak el Örményország területéből – ezt szeptember 14-én, szerdán jelentette be Nikol Pašinjan örmény miniszterelnök – írja az IZ.

Ahogy azt az Origo megírta, kiújulhatott a konfliktus Azerbajdzsán és Örményország között. Az örmény miniszterelnök szerint kedd este óta több városra is tüzérségi csapásokat mértek az azeriek. Azerbajdzsán szerint a támadás az örmény provokációra volt válaszlépés. Pashinyan miniszterelnök szerint eddig 105 katonájuk vesztette életét a tüzérségi támadásban, amely miatt Örményország katonai segítséget kért a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (CSTO), hogy helyreállítsa az ország területi integritását.  

A nap elején az örmény védelmi minisztérium kijelentette, hogy az örmény-azeri határon rendkívül súlyos a helyzet. A Sotktól Gorisig terjedő határ teljes hosszában intenzív rakéta- és tüzérségi csapásokat hajt végre Azerbajdzsán. Az azeri védelmi minisztérium ezzel szemben arról számolt be, hogy az örmény fél D-20-as és D-30-as tarackokból ágyúzta az azerbajdzsáni fegyveres erők állásait Zeylik, Ellich és Yukhara Ayrim településeken a Kalbajar régióban.

A CSTO bejelentette, hogy missziót küld Örményországba Stanislav Zas főtitkár vezetésével a helyzet felmérésére. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a misszió még nem érkezett meg a határhoz. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában