Az utolsó vita: Donald Trump és Joe Biden újabb összecsapása – élő

Ezt olvasta már?

Üzenetet küldtek a Kelet-Kínában berobbant bányában rekedt bányászok

Üzenetet küldtek a kelet-kínai Santung tartományban bő egy hete berobbant aranybányában rekedt bányászok a kimentésükön fáradozó mentőknek - jelentette a helyi hatóságok hétfői közlésére...

Szerettei sem tudtak elbúcsúzni Sas Józseftől

2021.01.18. 07:06 A 82 éves Sas József szervezete tegnap éjjel hosszan...

Újabb országos tesztelésbe kezd Szlovákia

Tömeges tesztelés kezdődik hétfőtől Szlovákiában, egyúttal szigorítanak a kijárási korlátozásokon is - jelentette be Igor Matovic miniszterelnök. A szigorítás része, hogy csak azok mehetnek dolgozni...

Giuseppe Conte parlamenti többség nélkül is folytatni akarja a kormányzást

Giuseppe Conte nem készül lemondásra abban az esetben sem, ha a parlamentben nem szerez abszolút többséget a hétfőn és kedden esedékes bizalmi szavazáson azt...

Az utolsó vitát rendezik meg az amerikai elnökválasztás előtt magyar idő szerint október 23-án hajnalban, 3 órától. Az első október 5-én volt, a második viszont elmaradt, mert Joe Biden – Trump elnök koronavírusos megbetegedését kihasználva – online akart vitázni, Donald Trump viszont ragaszkodott a személyes vitához. A halasztás lehetőségét Biden stábja elutasította. Az Egyesült Államok legtöbb államában lehet korábban szavazni (nem csak levélben, hanem személyesen is) 47 millióan pedig már szavaztak is – ők általában a legelkötelezettebb szavazók. Többségük demokrata, de ez mindig így volt, a republikánusok nagy többsége a választás napján szavaz. A vitának óriási a jelentősége tehát a két jelölt utoljára ingathatja meg személyesen a másikba vetett bizalmat. Cikkünk folyamatosan frissül!

Az első téma a Covid-19, a koronavírus-fertőzés. Donald Trump válaszol először. Sikeresnek tartja az eddigi védekezést. Azt mondja  2,2 millió ember halálát várták, ehhez képest a halálozási arány alacsony. 

Kiemelkedőnek tartja a lélegeztetőgépek számát is. “Kiegyenesítjük a kanyart – lassan elmúlik” – mondja a járványról és kezeléséről.

Joe Biden viszont a 200 ezer halálos áldozatért Trumpot teszi felelősé. Obama volt alelnöke azt mondja, hogy tervei közé tartozik az állandó maszkviselet minden embernek (hozzá kell tenni, hogy a védekezés számos kérdésben tagállami hatáskör, így kérdéses, hogy ezt Biden el tudná-e rendelni).

A Johnson és Johnson által fejlesztett vakcinatesztek jól állnak, mondta Donald Trump. Komoly esély van arra, hogy akár néhány héten belül terjeszthetővé válik a védőoltás. A hadsereg készen áll – mondta. 

Biden arról beszél, hogy “sötét tél” jön, újabb százezrek fognak meghalni. Trump ezt visszautasítja, azt mondja, az ország rövidesen kinyit és a 2009-es H1N1-járványra utalva azt mondja, akkor sokkal rosszabb volt a védekezés (Biden volt az alelnök), 700 ezren haltak volna meg akkor, ha annyira halálos lett volna, mint a COVID-19.

A koronavírus-járvány Kína hibája, mondja az elnök, aki emlékeztet, mennyire támadták, idegengyűlölőnek nevezték a demokraták, amikor lezárta a határt a kínaiak elől.

Meg kell tanulni együtt élni a vírussal, az ország gazdaságát nem lehet leállítani, mert nagyon rossz hatásai lennének (alkoholizmus, agresszió) – mondja Trump. Nem a vírussal, hanem a halállal tanulnak együtt élni az emberek – válaszolja Biden.

Biden folyamatosan az ország leállításáról beszél – mondja Trump. Újra kell indítani az országot és az iskolákat – mondja.

Ő a vírust akarja leállítani, nem az országot – mondja Biden.

Egy témára elvileg negyed óra állt rendelkezésre, a moderátor azonban 25 percen keresztül hagyta, hogy erről szóljon a vita. Ez a kérdés a várakozások szerint Bidennek volt jobb, ezzel az NBC riportere ismét a demokrata jelöltnek kedvezett.

Mit gondolnak a választásokba történő beavatkozási kísérletről – erről szól a következő téma.

Irán és Oroszország meg fog fizetni azért mert megpróbált beavatkozni a választásba – mondja Biden, aki most a választ kezdi (a titkosszolgálatok szerint a két ország Trump ellen akarta hangolni a választókat). A volt alelnök “orosz gyalognak” nevezi Rudy Giulianit, Trump ügyvédjét (ő volt az, aki feljelentést tett Hunter Biden laptopja ügyében).

Három és félmillió dollárt kapott Biden Oroszországból – hozza fel a korrupciós ügyet Donald Trump.

Biden erre előhozza Trump kínai bankszámlájának ügyét, amit néhány napja a New York Times írt meg (Trump még megválasztása előtt, üzletemberként nyitott számlát Kínában cégének és csak adózásra használta – mondta korábban a Trump-kampány).

Azzal is megvádolja Trumpot, hogy nem fizetett adót az Egyesült Államokban. Trump szerint dollár tízmilliókat fizetett be előre.

Nem én keresek pénzt Kínából, hanem te. Nem én keresek pénzt Ukrajnából, hanem te – mondja Bidennek az elnök.

Egy Hunter Bidennek írt e-mailt idéz, amiben Joe Bident állítólag “Nagy Embernek” nevezik és azt írják, hogy a pénz 10 százaléka az övé.

Biden tagadja a vádakat és azt állítja, alelnökként semmit nem tett, amit számon lehetne kérni rajta, ami etikátlan lenne.

A nemzetbiztonsági témáról szóló rész végén Észak-Koreáról esik szó. Trump azt mondja: mielőtt hivatalba lépett felfordulás volt ebben az ügyben. Neki sikerült elkerülnie a nukleáris háborút, mert jó kapcsolatot alakított ki Kim Dzsong-unnal. A Kínával kapcsolatos szankciókkal kapcsolatban az elnök azt mondta: a gazdák pénzhez jutottak vele, és megszabadította az Egyesült Államokat a dömping acéltól.

Az újabb téma az egészségügy.

Donald Trump szerint jobbá tette az egészségügyet, már 180 millió embernek van magán egészségbiztosítása. Ez kerülne veszélybe, ha Bident választanák meg – mondja. Megerősíti, hogy szeretné eltöröltetni az ObamaCare-t.

Bident arról kérdezik, hogy mi lesz, ha a Legfelsőbb Bíróság megsemmisíti az ObamaCare-t.”Benyújtom a BidenCare-t” – válaszolja a volt alelnök.

A koronavírus-törvényről Donald Trump azt mondja, azért nem tudta elfogadtatni, mert 
Nancy Pelosi – házelnök nem akarta elfogadni. “Azt hiszi ez neki politikailag segít. Szerintem árt neki”- mondja.

Az elnök szerint a demokraták ahelyett, hogy a koronavírus miatt segítettek volna az amerikai gazdaságon a bevándolóknak jutattak dollármilliárdokat.

Korábban írtuk:

Az Elnöki Viták Bizottsága (CPD) a múlt hét végén bejelentette, hogy a vita legfőbb témái a koronavírus, az amerikai családok, a nemzetbiztonság , a vezetői képesség, az éghajlatváltozás és az amerikai etnikai kérdések lesznek. A 90 perces vitában mindegyik kérdésre negyed órát fordítanak.

Az utolsó simításokat végzik az elnökválasztási vita helyszínén technikusok a Belmont Egyetemen, Nashville-ben 2020. október 22-én, az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden második, és egyben utolsó elnökjelölti vitája előtt.Forrás: MTI/AP/Patrick Semansky

Bár a kérdések közé nem került be olyan, amely közvetlenül kapcsolódna Biden ukrajnai, orosz és kínai korrupciós ügyeihez (ezeket itt foglaltuk össze), amelyeket a baloldali média megpróbál elhallgatni, a várakozások szerin Donald Trump kihasználja a lehetőséget, hogy szóba hozza. Szóba kerülhet ismét az, hogy Biden elnöksége esetén felduzzasztja-e a hétfőn várhatóan kétharmados republikánus többségűvé váló Legfelsőbb Bíróságot (az Egyesült Államokban gyakorlatilag ez felel meg az alkotmánybíróságnak).

Biden pedig valószínűleg megpróbál a lehető legtöbbet beszélni a koronavírusról. Az első vitában a két jelölt sokszor egymás szavába vágott, ezért megváltoztatták a szabályokat, a válaszok első két percében a másik jelölt mikrofonját elnémítják.

 A vita helyszíne a Tennessee állambeli Nashville. Az első vitát az egyik legjelentősebb billegő államban, Ohióban tartották, Tennessee viszont elkötelezett republikánus állam, a felmérésekben magabiztosan vezet Donald Trump. A moderátor az NBC riportere, Kristen Walker.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Egy héttel a robbanás után életjelet adtak magukról a mélybe rekedt bányászok

A Jentaj városban található aranybányában január 10-én történt a robbanás, amelynek következtében 22 bányász rekedt a föld alatt. A bányászok kimentésében több mint négyszázan...

Ezeken a helyeken kaphattok meleg ételt vagy italt, ha a Balatonhoz kirándultok

Alapkészítmények Ha már megvan az alaprecept, már csak rajtatok áll, hogy édesen, vagy sósan turbózzátok! ...

„Elégethetném a pénzt a teraszon” – Hogyan éli túl egy kávézótulajdonos a járványt?

A klasszik, kockás terítős büfék reggeli szendvicskínálatának gyöngyszeme Green Kitchen Ez most nem...

A Sandwich Heaven több mint egy jó szendvicsező | Street Kitchen

Gluténmentes Finomak és egészségesek is, bizony van ilyen! Szendvicsek és burgerek ...

5 hiánypótló étterem, ami a koronavírus második hulláma alatt nyílt

Green Kitchen Ez most nem a klasszikus, de van olyan finom 😉 Levesek és főzelékek...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -