Az USA újfajta fegyvert adott az ukránoknak

Ezt olvasta már?

Az Egyesült Államok radarelhárító rakétákat küldött az ukrán légierő számára – írta a CNN alapján a Portfolio. Colin Kahl, a védelmi tárca államtitkára egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Egyesült Államok “néhány” rakétát küldött, anélkül, hogy pontosította volna, pontosan hány fegyverről is van szó.

Az amerikai híroldal egy védelmi tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a küldött rakéta típusa az AGM-88-as nagy sebességű radarelhárító rakéta (HARM) volt.

Ezek a Raytheon által gyártott HARM majdnem 50 kilométeres hatótávolságúak, így az USA által Ukrajnának biztosított egyik legnagyobb hatótávolságú fegyverek. A rakéták az orosz légvédelmi radarrendszerek, például az S-400-asok célba vételére használhatók, ezzel segítve, hogy az ukrán légierő jobban használhassa az ukrán légteret.

Az ukránok nyilvánosan nem ismerték el, hogy kaptak vagy használtak HARM-okat. Az is kérdéses, hogy miről lőtték ki ezeket a rakétákat, amelyek küldéséről Kahl a Pentagon legújabb, 1 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt fegyvercsomagjáról szóló tájékoztatóján beszélt.

Az elmúlt napokban több olyan Twitter-bejegyzés is megjelent, melyen egy HARM maradványai láthatóak.

Nyitókép: Twitter/Мітяй

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában