Az ukrán elnök sorra sérti meg legfontosabb szövetségeseit

Ezt olvasta már?

Az ukrán elnök minden este megtartja szokásos videós bejelentkezését, az elmúlt hetekben viszont egyre elképesztőbb követelésekkel áll elő, miközben folyamatosan vádaskodik, és szidja azokat az országokat, amelyek mindenféle kötelezettség nélkül segítenek neki. Nemrég Izraelt sértette meg, most pedig Japán és Ukrajna között okozott diplomáciai botrányt.

Zelenszkij folyamatosan próbál nyomást gyakorolni az őt támogató országokra, egyre elképesztőbb követelésekkel áll elő. A Bloomberg nemrég arról számolt be, hogy az ukrán kormány hivatalos Twitter-oldalán megjelent egy videó, amelyben a fasizmus legyőzéséről emlékeztek meg, ebben viszont Adolf Hitler és Benito Mussolini mellett szerepelt Hirohito császár is.

Japán diplomáciai úton azonnal tiltakozott az ukrán kormány magánakciója ellen, a videóból pedig hamarosan kivágták a japán császárt.

Japán példa nélküli segítséget nyújt Ukrajna számára, és arra sem igen volt példa, hogy a szigetország menekülteket fogadjon be, az ukránokkal mégis megtették ezt is. Erre válaszul Kijev az egyik köztiszteletben áll uralkodójukat Hitlerhez hasonlítja.

Nem ez volt az első eset, hogy az ukrán elnök megsértette a japánokat. Egy hónappal korábban az orosz katonai akciót japán Pearl Harbor elleni támadásához hasonlította. Japánban már ezt követően is megjelentek olyan hangok, hogy az országnak el kellene határolódnia Ukrajnától, most pedig ismét felerősödtek ezek a vélemények.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökForrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Meglehetősen furcsa az, hogy a nyugati hatalmak és számos más fejlett ország minden segítséget megad Ukrajna számára, Zelenszkij viszont hála helyett zsarolja és folyamatosan szidalmazza szövetségeseit, miközben újabb és újabb követelésekkel áll elő.

Nemcsak Japánnal került diplomáciai összetűzésbe az ukrán elnök, hanem Izraellel is, amikor az oroszok ukrajnai hadműveleteit a holokauszthoz hasonlította.

Tehát Zelenszkij a holokauszt áldozataihoz hasonlította az ukránokat, miközben az ukrán nacionalisták aktívan kivették a részüket a holokausztból a pogromok alatt. Szintén érdekes, hogy az ukrajnai zsidó lakosság ellen elkövetett legszörnyűbb bűncselekmények szereplői közül sokan jelenleg nemzeti hősnek számítanak Ukrajnában.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában