Az ukrán alkotmánybíróság alkotmányosnak ítélte az ukrán nyelvtörvényt

Ezt olvasta már?

Nyilatkozatban fejezte ki sajnálatát a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pénteken amiatt, hogy az ukrán alkotmánybíróság alkotmányosnak ítélte az ukrán mint államnyelv működéséről szóló jogszabályt.

A KMKSZ úgy vélekedett, Ukrajna alkotmánybírósága politikai és nem jogi döntést hozott” azzal, hogy alkotmányosnak ítélte a nyelvtörvényként közismert jogszabályt.

A még 2019 áprilisában elfogadott jogszabály ellen korábban hevesen tiltakoztak többek között a kárpátaljai magyar szervezetek is, mivel “a törvény felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát”

– fogalmaztak a dokumentumban.

A nyilatkozatban leszögezték, hogy a törvény ellehetetleníti a nemzeti és nyelvi kisebbségek nyelveinek a közösségi térben való használatát”.

Kárpátalja
Illusztráció
Forrás: MTI/Nemes János

Úgy véljük, hogy az elfogadott törvény diszkriminatív jellegű, amely alapjaiban sérti az ország polgárainak emberi jogait, drasztikusan tovább szűkíti az Ukrajnában élő nemzetiségek anyanyelvhasználatát” – írták a nyilatkozatban.

A KMKSZ szerint az ukrán alkotmánybíróság által az alaptörvénynek megfelelőnek ítélt nyelvtörvény “ellentmond az ország európai uniós és euroatlanti integrációs törekvéseinek”.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img