Az új japán kormányfő látni szeretné Kim Dzsong Unt

Ezt olvasta már?

Szuga Josihide új japán miniszterelnök előfeltételek nélkül hajlandó lenne találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Szuga Josihide az ENSZ-közgyűlés 75. ülésszakán pénteken elhangzott beszédében mondta ezt. Az előzetesen rögzített beszédét videokapcsolattal osztották meg az ülésszakon részt vevő többi országvezetővel.

Szuga szerint Tokió kész arra, hogy teljesen normalizálja kapcsolatait Phenjannal a kétoldalú viszonyt terhelő komoly problémák rendezése révén. A megoldatlan kérdések közé sorolta az észak-koreai hírszerzés által elrabolt japán állampolgárok ügyét, az észak-koreai rakéta- és atomprogram kérdését, és a két ország “szomorú múltját” terhelő ügyeket. Szuga közölte, hogy a kétoldalú viszony rendezése nemcsak a két ország érdekeit szolgálja, hanem nagy mértékben hozzájárulna a térségbeli béke és stabilitás megszilárdításához.

“Nem mulasztok el egyetlen alkalmat sem e cél elérésére”

– szögezte le Szuga Josihide, akit a múlt héten választottak meg miniszterelnöknek.

Az észak-koreai hírszerzés által elrabolt japánok sorsa az egyik legérzékenyebb kérdés az egymással diplomáciai viszonyt nem ápoló két ország kapcsolatában. Phenjan 2002-ben ismerte el első ízben, hogy 13 japánt rabolt el, majd közülük ötöt haza is engedett. A többieket az észak-koreai hatóságok halottnak nyilvánították, továbbították a hozzátartozóknak a földi maradványaikat, amelyeket azonban nem lehetett azonosítani. Hat évvel ezelőtt, 2014 májusában Tokió és Phenjan megegyezett abban, hogy új vizsgálatot indítanak az elrabolt japánok sorsának felkutatására, közös vizsgálóbizottság is alakult, de Phenjan kérésére feloszlatták.

A koronavírus okozta világjárvány miatt a ENSZ-közgyűlés 75. ülésszakának nagy része online zajlik keddig. Az ENSZ-tagállamok képviselőinek, köztük több mint 150 állam- és kormányfőnek előre felvett beszédei hangzanak el videókapcsolaton keresztül.

Nyitókép: MTI/AP pool/Eugene Hoshiko

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában