Az osztrákok is felhúzzák az ársapkát

Ezt olvasta már?

Sajtóértesülések szerint vasárnap este megegyezésre jutott az osztrák kormányzó néppárti-zöld koalíció a lakossági áram ártámogatási modelljéről, amellyel enyhíteni kívánják az elszabaduló energiaárak által okozott nyomást. A modell szerint az osztrák háztartások tavalyi átlag fogyasztásának 80 százaléka erejéig támogatnák kedvezményes árú árammal a lakosságot. Ez háztartásonként mintegy 2900 kilowattóra (kWh) fogyasztásnak felel meg éves szinten – írja a napi.hu.

További részleteket a kormány várhatóan szerdán fog bejelenteni az ársapkával kapcsolatban.

A bécsi kabinet számításai szerint az áramárstop bevezetése éves szinten háztartásonként nagyjából 500 euróval csökkentheti a rezsiköltségeket. Szintén kormányzati körökből származó információk szerint úgy számolnak, hogy éves szinten 2,5 milliárd euró plusz kiadás jelenthet az árstop az osztrák költségvetésnek. Az osztrák parlament októberben dönthet az intézkedéscsomagról, amely legkorábban idén decembertől léphet hatályba.

Az első tervezetben nem szerepel semmilyen megkülönböztetés a szociális rászorultság, illetve háztartások nagysága alapján. A kormány állítólag tovább vizsgálja annak lehetőségét hogy a többfős háztartások magasabb támogatásban részesüljenek.

A tervezetet rögtön élesen kritizálta az ellenzék. A liberális NEOS párt energiaügyi szóvivője például azt vetette a kormányzat szemére, hogy túl sokáig halogatták az energiaválságra adandó választ és végül a lehető legrosszabb megoldást választották. Ez pedig nem más, mint a költségvetési kiadások egyszerű, nem célzott növelése.

Nyitókép: SPmemory/Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában