Az összes bálnát kiterelik egy skóciai tengeröbölből egy hadgyakorlat miatt

Ezt olvasta már?

Hajókkal terelik ki a nyílt-tengerre a bálnákat egy skóciai tengeröbölből még az előtt, hogy a térségben szombaton kezdetét veszi egy nagyszabású tengeri hadgyakorlat.

A szakemberek már egy hónapja megfigyelik az északi kacsacsőrű ceteket a nyugat-skóciai Argyll grófságban lévő Gare Loch öbölben. Ki akarják őket terelni a tengeröbölből, mivel a brit haditengerészet, a NATO és a szövetséges erők közös Joint Warrior nevű hadgyakorlatán

a hadihajók szonárjának hangja károsítja a tengeri emlősöket.

Európa legnagyobb idei hadgyakorlata szombaton kezdődik és október 15-ig tart, főhadiszállása a Gare Loch partján épült Faslane haditengerészeti támaszponton lesz.

A terelést a tengeri állatok megmentését 1988 óta végző alapítvány (BDMLR) búvárai vezetik. Szóvivőjük elmondta, hogy öt bálnát láttak az öbölben, és néhány betért a közeli kisebb öblökbe is.

Nagyon szokatlan, hogy a parti vizekben bukkanjanak fel, de az elmúlt években előfordult, hogy egyes fajok egyedei betértek az öblökbe, köztük a Loch Longba is, de általában minden beavatkozás nélkül távoztak is, valószínűleg sikerült visszatérniük természetes élőhelyükre – magyarázta.

A közelmúltban tudtuk meg, hogy egy jelentős hadgyakorlat kezdődik a térségben, és a bálnák nagyon érzékenyek a víz alatti zajokra, és aggódunk azok lehetséges hatásai miatt

– mondta.

Gavin Lemon, az alapítvány önkéntese elmondta, hogy az állatok egészségesek és jó az állapotuk, ezért fontos az, hogy kitereljék őket az öbölből. Egyikük tűnik csak soványnak, ami nem jó jel.

A cetek a helyi halakon élnek, ami nem a normális étrendjük része, de azért táplálják őket. Általában tintahallal táplálkoznak, lemerülve akár ezer méter mélyre is

– mondta.

A brit haditengerészet komolyan veszi környezetvédelmi kötelezettségeit, és együttműködik az illetékes brit hatóságokkal a környezeti kockázatok csökkentése érdekében hozott gyakorlati intézkedések meghozatalában és a törvények betartásában – közölte a védelmi tárca szóvivője.

A biztonsági ellenőrzések szükséges sorozatát végrehajtjuk, a környezeti kockázatfelméréseket elvégezzük még azelőtt, hogy bármilyen tenger alatti feladatnak nekilátnánk, hogy csökkentsük a tengeri életet érintő lehetséges kockázatokat – tette hozzá.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában