Az örmény kormányfő a hadsereg tanácsára állapodott meg a harcok beszüntetéséről

Ezt olvasta már?

A hadsereg tanácsára írta alá a megállapodást a fegyveres cselekmények beszüntetéséről, és a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról – közölte kedden Nikol Pasinján örmény kormányfő.

Az Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő által jegyzett egyezség szerint orosz békefenntartókat vezényelnek a hegyi-karabahi konfliktusövezetbe, ezzel párhuzamosan pedig kivonják a térségbeli örmény fegyveres erőket. 

Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök a nemzethez intézett beszéde közben Bakuban 2020. november 10-én, egy nappal azután, hogy Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel megállapodást írt alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásárólForrás: MTI/AP/Azerbajdzsáni elnöki hivatal sajtóirodája/-

Szakértők megadásként értékelték Pasinján bejelentését, Jerevánban pedig tüntetők dúlták fel tiltakozásul a parlament és a kormány épületét.Pasinján Facebook-oldalán közvetített videoüzenetéből kiderült, azután döntött a dokumentum aláírásról, hogy a hadsereg ezt követelte tőle.

Az örmény parlament jereváni épületébe behatolt tüntetők berendezési tárgyakat rongálnak meg az ülésteremben 2020. november 10-énForrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Elképzelhetik azt a helyzetet, amikor a hadsereg követeli, hogy meg kell állni – fogalmazott videóüzenetében a jereváni kormányfő. Nikol Pasinján mint mondta, az országban problémák voltak a tartalékok mozgósításával, egyebek között ez vezetett a hegyi-karabahi katonai cselekmények teljes beszüntetéséről szóló megállapodás aláírásához is.

Gondjaink voltak a mozgósítással. A gyakorlat azt mutatta, hogy a polgári erők nem képesek teljes mértékben részt venni a harci cselekményekben, és gyorsan elveszítik harcképességüket – tette hozzá Pasinján.

Arajik Harutjunján, a szakadár Hegyi-Karabah miniszterelnöke Facebook-oldalán közölte, hogy hozzájárulását adta a háború mielőbbi befejezéséhez. Hozzátette: elkerülhetetlen volt ez a lépés, az örmény erők elvesztettek néhány régiót a hathetes harcok folyamán, az azeri hadsereg egységei pedig közel kerültek Hegyi-karabah székhelyéhez, Sztepanakerthez.

Tüntetők az örmény parlament jereváni épületében 2020. november 10-énForrás: MTI/EPA/Photolure/Vahram Bagdaszarján

II. Garegin katolikosz, örmény egyházfő kedden arra szólította fel a Jereván utcáin tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól és a rendzavarástól. Az üzenetet a vallási vezető sajtószolgálata tette közzé. Ebben azt írta, hogy ismerve az örmény nép több száz éves történelmi tapasztalatait, meg kell őrizni a nemzet egységét, ezért a nyugalom megőrzésére szólít. Óva intett egyben az érzelmek, az erőszak szükségtelen megnyilvánulásától. Hegyi-Karabah régióban kedd reggelre teljes mértékben megszűntek a harci cselekmények, a konfliktusövezetben nyugalom van – jelentette be Susan Sztyepanjan, az örmény védelmi tárca szóvivője.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában