Az esetszám növekedésével sem vezetik be a svédek a maszkviselést

Ezt olvasta már?

A skandináv országban továbbra is csak ajánlásokat tesznek közzé azzal kapcsolatban, hogy milyen elővigyázatossági intézkedésekkel kerülhető el hatékonyan a koronavírussal történő megfertőződés, lezárást vagy korlátozó intézkedést pedig egyáltalán nem vezettek be. Svédország covid-halálozási statisztikája sokkal rosszabb, mint más északi államoké. Az adatok dacára még mindig csak kéréseket fogalmaznak meg: Stefan Lofven miniszterelnök a Bloomberg cikke szerint úgy fogalmazott, ha az emberek nem tesznek meg többet, akkor igazán sötét tél elé néznek. A héten a koronavírussal megfertőzöttek száma elérte az országban a 200 000 főt, a haláleseteké 6340 volt csütörtökön. Az intenzív osztályokon ellátottak száma megduplázódott egyetlen éjszaka alatt, 182 főre nőve.

Mindezek ellenére Karin Tegmark Wisell, az ország közegészségügyi hatóságának vezetője azt mondta: nem érzik úgy, hogy olyan pontot értek volna el, amelynél a maszkviselés általános használatát kellene megkövetelniük a tömegközlekedésben. „Az arcmaszkokat nem lehet a távolságtartás be nem tartásának ürügyeként viselni” – mondta.

A fizika, kémia és közgazdaságtan területén Nobel-díjakat kiosztó Svéd Királyi Tudományos Akadémia éles kritikával illeti ezt a hozzáállást, a maszkviselés mellett állást foglalva.

“A terjedés gyors megakadályozásának érdekében minden rendelkezésünkre álló eszköz használatára szükségé van, ebbe pedig az arcmaszk és a jobb szellőzés is beletartozik” – fogalmazott Staffan Normark mikrobiológus, az akadémia szakértőcsoportjának vezetője.

Az akadémia támogatja a WHO javaslatát, mely maszkviselést, távolságtartást, illetve a helyiségek jobb szellőztetését indítványozza.

A héten Lovfen már elrendelte a nyolc főnél több ember gyülekezésének megtiltását, melyet példa nélküli intézkedésként aposztrofált. A hétvégétől kezdve este tíz után tilos alkoholt árusítani az országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Oded Balilty

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában