Az EP állást foglalt az európai értékek védelmét biztosító új mechanizmus létrehozásáról

Ezt olvasta már?

Haláleset és betegség miatt áll az egyik oltási vonal Ausztriában

Azért döntöttek így, mert Alsó-Ausztriában egy ember meghalt, egy másik pedig megbetegedett az oltását követően. A két est a vakcina ugyanazon adagjához köthető –...

Döntött Svájc: tilos lesz a burka és nikáb viselése

Bekerülhet a svájci alkotmányba, hogy nyilvános helyen, üzletekben és vendéglátóhelyeken tilos az arcot eltakaró ruhadarab viselése, miután vasárnap a svájci választópolgárok többsége támogatta az...

Ilyen fényűző körülmények között él Jakab Péter | 24.hu

Jakab Péter, a Jobbik elnöke vasárnap egy Facebook-posztban reagált arra, hogy a kormánymédia napok óta arról cikkezik: havi hatmillió forintjába kerül az adófizetőknek, hogy...

Drámai káosz az oltások körül Franciaországban

Egyre nagyobb a káosz az oltások körül Franciaországban. Az Európai Unióban - péntek esti adat szerint, a Le Figaro közlése alapján - az átoltottság...

A képviselők tényeken alapuló mechanizmus létrehozását sürgették annak érdekében, hogy az unió az “európai értékek felhígulásával szemben” valóban meg tudja védeni jogrendjét, az emberek alapvető jogait és az unió nemzetközi hitelét.

Az 521 szavazattal 152 ellenében, 21 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint a mechanizmus minden tagállamra nézve egyenlő mérce szerint, tisztességes és pártatlan módon, az arányosság elvét mindenkor tiszteletben tartva működne.

Célok, határidők, közös feltételrendszer

A szöveg szerint a mechanizmus létrejöttét támogató képviselők aggályosnak tartják “az autokratikus és illiberális tendenciák erősödését és megszilárdulását”, amit tovább súlyosbít a koronavírus-járvány és számos tagországban a korrupció, a dezinformáció és az “állam foglyul ejtése”.

Véleményük szerint a mechanizmusra azért van szükség, mert az uniónak nincsenek megfelelő eszközei ahhoz, hogy kezelni tudja alapértékeinek “példátlan és egyre súlyosbodó válságát”. Ezt az is jelzi, hogy az Európai Unió Tanácsa ezidáig képtelen volt érdemi előrelépésre az uniós szerződés 7. cikke szerinti, folyamatban levő eljárásokban, ezért “a különutas politika zavartalanul folytatódhat”.

Kijelentették, az uniós intézmények közötti megállapodásra van szükség az európai értékek érvényre jutását megvizsgáló ciklusról. “Az országspecifikus ajánlásokon alapuló új éves ellenőrzési ciklusnak egyszerre kell gondoskodnia a jogsértések megelőzéséről és orvoslásáról” – fogalmaztak.

Véleményük szerint emellett határidőkhöz és célok teljesítéséhez kötött, konkrét intézkedéseket kell megjelölni, igazodva többek között a 7-es cikk szerinti eljárásokhoz, a kötelezettségszegési eljárásokhoz és az uniós költségvetés forrásainak kifizetésére vonatkozó jogállamisági feltételrendszerhez, amint az hatályba lép.

Az állásfoglalás szerint az EP által javasolt mechanizmus a meglévő eszközöket – így egyebek mellett a jogállamiságról szóló európai bizottsági jelentéseket – fogná egységbe, és azok helyébe lépne.

Hidvéghi Balázs: álfüggetlen szakértők és civilek kapnának jogköröket

A fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő közleményében azt hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament egy olyan újabb jogállamisági eljárás létrehozására kéri az Európai Bizottságot, amely a tagállamok parttalan politikai zsarolására adna lehetőséget. A jogállamiság fogalmának kitágítása mellett ráadásul álfüggetlen “szakértőknek” és civil szervezeteknek adna a tagállamok vizsgálatára és büntetésére vonatkozó jogköröket.

“Az Európai Parlament baloldali többsége minden eszközt bevetne, hogy nyomást gyakoroljon a más értékek mentén gondolkodókra. A cél a továbbiakban is nyilvánvalóan az, hogy az ideológiailag számukra nem tetsző politikát követő kormányokat jogállamiság címszó alatt zsarolhassák” – fogalmazott.

A kezdeményezés a vizsgálódást a jogállamiság mellett a demokráciára és az alapvető jogokra is kiterjesztené, amely által olyan tág jogállamisági fogalom jönne létre, hogy “borítékolható a fogalommal való visszaélés és annak politikai célokra való felhasználása”. A javaslat ráadásul tisztázatlan hátterű álfüggetlen “szakértők” számára biztosítana döntő beleszólást a folyamatba, illetve jelentős szerepet szánna az elmúlt években Magyarország ellen álbizonyítékok szolgáltatásában élen járó civil szervezeteknek – emelte ki Hidvéghi Balázs.

Ujhelyi István: az EP ismét sakkot adott

Az MSZP EP-képviselője Brüsszelben tartott online sajtótájékoztatóján azt mondta, az állásfoglalással az EP “ismét sakkot adott az unió és a demokrácia ellenségeinek, közöttük Orbán Viktor miniszterelnöknek.”

Mint hangsúlyozta: az EP továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós források elköltését szigorúbban kell ellenőrizni a tagállamokban és azok hozzáférését össze kell kötni az európai alapértékek és a demokratikus szabályok betartásával. Megerősítette: pártja szerint a szabályokat megsértő tagállamok esetleges szankcionálása esetén is biztosítani kell, hogy a végső kedvezményezettek, például önkormányzatok, civilszervezetek, vagy a vállalkozások hozzájussanak a támogatásokhoz.

“A kormányt büntethetik, de a magyar társadalmat nem érheti kár” – fogalmazott Ujhelyi István.

Az európai értékek nem eladók, azok nem bocsáthatók áruba semmilyen alkufolyamatban, az európai értékeket be kell tartani és tartatni minden tagállami kormány részéről – tette hozzá a szocialista politikus.

Nyitókép: Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án. MTI/AP

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Több mint Olaszország fele ismét bezár a koronavírus miatt

Ismét szigorítják a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat Olaszország több tartományában hétfőtől, miközben emelkedik a kórházban kezelt betegek száma, a halottaké pedig megközelítette a 100 ezret. A...

A Balatonon nyit éttermet a Michelin-csillagos Costes volt séfje

Adj egy pacs(n)it! Cukormentes Csiga-biga, gyere ki Régóta nem hallottunk...

Hulladékmentes vendéglátás a Covid alatt: lehetetlen vagy létezik?

A legjobb reggelik Kísértetiesen hasonlít az avokádókrémre Brutális fogások Tunkolnivalóan szaftos...

Frissen gyúrt házi tészta, ropogós pizza: ilyen a LegyenAz. | Street Kitchen

Green Kitchen A maradék pöri újjászületik! Vegetáriánus ételek Egyszerűen nem lehet...

A Tunki-tunki sokkal több, mint egy nagyon szerethető magyar vállalkozás

A kakaós csiga önmagában is elég brutál A pirult sajt, a fokhagymás olaj, a ropogós...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -