Az amerikai hírszerzés feje “beleszállt” Kínába

Ezt olvasta már?

Kína a legnagyobb fenyegetés a demokráciára és szabadságra a második világháború óta – fogalmazott John Ratcliffe, a valamennyi amerikai hírszerzési szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a The Wall Street Journal című amerikai újság honlapján megjelent véleménycikkében csütörtökön.

“A hírszerzési információk egyértelműek: a globális dominanciára törekvő Peking uralni akarja az Egyesült Államokat és a világ többi részét gazdasági, katonai és technológiai értelemben” – húzta alá Ratcliffe.

A volt republikánus képviselőt tavaly tavasszal nevezte ki Donald Trump amerikai elnök a DNI élére.

Mint írta, mára Kína jelenti “a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Államok számára és a legnagyobb fenyegetést a világban a demokrácia és szabadság számára a második világháború óta”.

Ratcliffe szerint a kínai cégek stratégiája azt célozza, hogy ellopják az amerikai vállalatok szellemi tulajdonát, lemásolják azt, majd átvegyék a helyüket a globális piacon.

Azzal vádolta a kínai vezetést, hogy “amerikai védelmi technológiákat lopott, hogy ezzel segítse Hszi Csin-ping kínai elnök agresszív hadseregfejlesztési terveit.”

A DNI vezetője hozzátette, hogy a kínai hatóságok attól sem riadtak vissza, hogy a saját hadseregük tagjain kísérletezzenek “biológiailag felerősített képességű katonák létrehozása reményében”. Ratcliffe nem fejtette ki, mit ért ez alatt.

Az amerikai-kínai kapcsolatok az elmúlt időszakban egyre feszültebbé váltak egyebek mellett a kétoldalú kereskedelmet, a koronavírus-járvány kezelését, Hongkong autonómiáját, Tajvan státusát, valamint emberi jogi kérdéseket illető szóváltások és intézkedések mentén. Megfigyelők szerint Trump kemény fellépése Kínával szemben korlátozhatja Joe Biden várható elnök mozgásterét.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában