Az al-Kaidával állt kapcsolatban az a nő, akit a texasi zsinagógában túszokat ejtő férfi ki akart szabadítani

Ezt olvasta már?

Ő volt az első amerikai nő, akiről bíróság kimondta, hogy kapcsolatban állt az al-Kaidával. A túszejtőt végül lelőtték – írja a Mandiner.

Vasárnap lelőtték a texasi zsinagógában túszokat ejtő férfit, a túszok pedig a körülményekhez képest jól vannak. Most pedig kiderült több részlet az esettel kapcsolatban. A sajtóforrások szerint a túszejtő Aafia Siddiqui testvére volt, a követelése pedig Siddiqui szabadonengedése volt.

Demonstráció Aafia Siddiqui mellett Pakisztánban 2011. március 8-ánForrás: AFP/Rizwan Tabassum

A 49 éves, háromgyermekes Aafia Siddiqui az első nő az Egyesült Államokban, akiről a bíróság kimondta, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida terrorhálózattal. A nő 18 éves korában érkezett az országba, ahol a testvére élt, és a Boston melletti Brandeis Egyetemen szerzett doktorátust agykutatásból.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően került az FBI látókörébe, miután pénzt küldött iszlamista terrorcsoportoknak.A hatóságok emellett azzal gyanúsították, hogy csatlakozott az al-Kaidához, majd Pakisztánba hazatérve feleségül ment a 2001-es merényletek egyik kitervelőjének tartott Hálid Sejk Mohammed egyik családtagjához.

Rendőrségi autók állnak a Beth Israel gyülekezet zsinagógája előtt a Texas állambeli Colleyville-ben 2022. január 16-ánForrás: MTI/AP/Brandon Wade

Évekkel később az afganisztáni Gazniban bukkant fel, ahol az amerikai erők őrizetbe vették, a kihallgatás során pedig Siddiqui „Halál Amerikára!” kiáltással magához ragadott egy fegyvert, és le akarta lőni a katonákat, de egyedül saját magát sebesítette meg.

Elemzők korábban már felhívták a figyelmet arra, hogy bár a nő nem igazán ismert az Egyesült Államokban, Pakisztán szélsőséges köreiben nagy népszerűségnek örvend.

Ügyvédje vasárnap azt közölte, Siddiquinek nem volt tudomása a zsinagóga elleni támadásról.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában