Átlépte az ötmilliót a járvány halálos áldozatainak száma

Ezt olvasta már?

Ötmillió fölé emelkedett a koronavírus okozta halálesetek száma szerte a világon hétfő délelőttre, kevesebb mint két évvel a világjárványt okozó betegség megjelenése óta.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő délelőtt közzétett összesítése szerint 22 hónappal a járvány kezdete óta a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben meghaltak száma 5 000 425-re nőtt, és 246 743 962-en kapták el eddig a fertőzést.

Miközben az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Brazíliában él a világ lakosságának nyolcada, a halálos áldozatok közel fele ezekből az országokból került ki. Egyedül az Egyesült Államokban 746 ezren haltak meg, többen, mint bármelyik más országban, illetve a fertőzöttek számában is “világelső”, mintegy 46 millió esettel.

A halottak száma a világon körülbelül megfelel Los Angeles és San Francisco lakosságának együttvéve. Az oslói Békekutató Intézet adatai szerint körülbelül ennyi áldozata volt a világon lezajlott országok közötti háborúknak 1950 óta.

Globálisan jelenleg a Covid-19 a harmadik halálozási ok a szívbetegségek és a sztrók után.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 30 881-e haltak meg koronavírus-fertőzés következtében.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek, illetve a szegényebb országokban, például Indiában, sokan hallnak meg saját otthonaikban úgy, hogy nem kapnak orvosi ellátást. Ha hinni lehet a hivatalos összesítéseknek, jelenleg Indiában – ahol riasztó volt a járványhelyzet május elején, amikor a csúcson volt a vírus delta variánsa okozta járványhullám – kevesebben halnak meg naponta, mint Oroszországban, az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában.

Ami a beoltottságot illeti, az afrikai kontinensen a legrosszabb a helyzet: Afrika 1,3 milliárd lakosának alig öt százaléka kapott oltást.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

Nyitókép: MTI/AP/Eraldo Peres

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img