Áramot termel a negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is

Ezt olvasta már?

Kedden lemond az olasz miniszterelnök

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden benyújtja a lemondását Sergio Mattarella államfőnek - közölte a kormányfői hivatal. A tájékoztatás szerint Conte kedd reggelre kabinetülést hívott össze,...

Már kilenc számjegyű a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma világszerte

A Worldomteres statisztikai portál adatai szerint hétfőn átlépte a százmilliót az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma világszerte. Itt látható, hogy nőtt a szám a járvány kezdete...

Jakab Péter miniszterelnök-jelöltként indulna az előválasztáson | 24.h

Először tartott évértékelőt Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Ebben mindjárt bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Mindenkinek, aki elindul az előválasztáson, tiszta és nemes küzdelmet...

Titkolja Brüsszel a vakcinabeszerzések szerződéseit

Az Európai Tanács elnöke vasárnap azt állította, hogy az Európai Unió be fogja tartatni a gyógyszergyártókkal a szerződésekben foglalt vállalásaikat. A magabiztosság nem tűnik...

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkját 240 MW-os teljesítményszinten először kapcsolták rá az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra. A Paks II. Atomerőműhöz hasonló, a világ legkorszerűbb, 3+ generációs, VVER-1200 típusú egysége Oroszországban már a negyedik olyan atomerőművi blokk, amely klímabarát villamosenergia-termelést tesz lehetővé, miközben garantálja az ellátásbiztonságot, valamint a versenyképes árú áramot. A hálózatra kapcsolás hivatalosan a blokk „születésnapját” is jelenti.

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének két, VVER-1200 típusú blokkjaForrás: Roszatom

A blokk fizikai indításának szakasza az első üzemanyag-kazetta berakásával július 19-én kezdődött meg, miután az illetékes hatóság, az orosz Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat (Rosztyehnadzor) erre engedélyt adott. A reaktor ezt követően, augusztus 31-én a láncreakció beindításával elérte az első kritikusságot. Néhány nappal ezelőtt pedig megkezdődött a blokk teljesítményének folyamatos növelése, miközben sikeresen tesztelték a turbinagenerátor gépegységet. Az egység hálózatra csatlakozása azt is jelenti, hogy ez már a második, a Paks II. Atomerőmű közvetlen referenciájának számító orosz blokk, amely áramot termel.

Forrás: Roszatom

“Az új energiatermelő egységet az egységes oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra történt csatlakoztatása után 240 MW-os teljesítményszinten tesztelték. Az elkövetkezőkben a próbaüzem során fokozatosan terhelik fel a blokkot, amíg el nem éri a 100 százalékos teljesítményszintet. Minden teljesítményfokozaton nagy számú komplex vizsgálatnak vetik alá, valamint működés közben tesztelik a berendezéseket. Egyebek közt a főberendezések különböző teljesítményszinteken történő leállását is szimulálják” – hangsúlyozta Andrej Petrov, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója.

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének felejthetetlen pillanatai

[embedded content]

VVER-1200 – a világ legjobbja

A VVER-1200 típusú blokk piacérettségét igazolja, hogy a technológia már hosszú évek óta a valóságban is bizonyítja a megbízhatóságát és biztonságosságát. A világ első ilyen típusú, 3+ generációs blokkja, a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés első egysége 2017 februárja óta termel kereskedelmi üzemben. Ezt a típust a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a világ első olyan blokkjaként ismerte el, amely megfelel a 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztott követelményeknek. E kiépítés második blokkja 2019. november elsején kezdte meg a kereskedelmi célú áramtermelést.

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítése szolgál a Paks II. Atomerőmű referenciájaként. Ennek első blokkja 2018 októbere óta termel kereskedelmi üzemben áramot. Ilyen VVER-1200 típusú blokkok mellett tette le a voksát Magyarország mellett Finnország, Fehéroroszország, Banglades,Törökország, Egyiptom és Kína is. Fehéroroszországban a Belorusz Atomerőmű első blokkja október 11-én elérte az első kritikusságot, ami azt is jelenti, hogy várhatóan novemberben ez az egység is rákapcsolódhat a villamosenergia-hálózatra. Hamarosan újabb európai és Európán kívüli országok is döntést hozhatnak e VVER-1200 típusú blokk építéséről.

A biztonság mindenek felett

A Paks II. projekt részletes uniós vizsgálatai során az Európai Bizottság megállapította, hogy a két új, VVER-1200 típusú blokk teljesíteni tudja a legszigorúbb nukleáris biztonsági és sugárvédelmi előírásokat is.

Hogyan működik egy modern atomerőmű?

[embedded content]

A VVER-1200 típusú atomerőművi blokk legfőbb jellemzője, hogy egyesíti az aktív és a passzív biztonsági rendszerek előnyeit, és így az atomerőművek a lehető leghatékonyabban védettek a külső és a belső veszélyek ellen. A passzív rendszerek például villamosenergia-betáplálás és emberi beavatkozás nélkül is képesek kezelni egy üzemzavari helyzetet és 72 órán keresztül ellátni a blokk hűtését. A VVER-1200 típusú blokkokon alkalmazzák a zónaolvadék-csapdát is. Ez egy olyan műszaki megoldás, amely egy hipotetikus, rendkívül kis valószínűségű súlyos baleseti helyzetben képes felfogni a zónaolvadékot. A passzív hőelvezető rendszer a villamosenergia-betáplálás kiesése esetén is biztosítja a gőzfejlesztőkön keresztül a reaktor remanens (maradék) hőjének elvezetését.

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja 2021-ben kezdi meg a kereskedelmi üzemet, felváltva a Leningrádi Atomerőmű RBMK-1000 típusú második blokkját, amely 45 éven át termelt villamos energiát. Az új egység üzemanyag-beszállítója a TVEL, az oroszországi atomerőművek kizárólagos szállítója. A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL Rt. emellett üzemanyaggal látja el a világ 13 országának 73 energiatermelő reaktorát, illetve 10 ország kísérleti reaktorának is szállít üzemanyagot. A TVEL által gyártott üzemanyaggal működnek az orosz atomjégtörő flotta hajói is, de a cég tevékenységi köre egyéb területekre is kiterjed.

Az orosz TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat széles körű tevékenysége

[embedded content]

Oroszországban már négy VVER-1200 típusú egység termeli a klímabarát villamos energiát és hamarosan újabb blokkok állhatnak az áramtermelés szolgálatába, ennek köszönhetően értékes építési és üzemeltetési tapasztalatokkal segíthetik a Paks II. projektet.

Hárfás Zsolt
energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök
az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Másfél hónapja nem volt ilyen kevés új fertőzött Nagy-Britanniában

A hétfőn ismertetett legújabb adatok szerint csaknem másfél hónapja nem mért alacsony szintre csökkent az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Királyságban. Ebben már...

Kiadós ebéd: a város egyik legjobb fish & chipse egy pláza aljában

Szupergyors pasta! Fantasztikus desszertek A palacsintás verzió még váratott magára ...

Teszteltük a vegán ebédmenüt kínáló éttermeket

Húst hússal A debreceni mazsolás csirkét még 100 éve is ették a Hajdúságban ...

Egyre több külföldi étterem lázad fel és kinyit | Street Kitchen

Kolbásszal az igazi! Tésztapolc A parmezános réteget nem érdemes kihagyni ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -