Andrzej Duda: Tömegpusztító fegyverek orosz bevetése fordulatot hozhat a NATO hozzáállásában

Ezt olvasta már?

Mindenki reméli, hogy ilyen nem történik meg, de ha igen, komolyan el kell gondolkodni a további teendőkön, mondta a lengyel elnök a BBC-nek.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai művelet” végrehajtását rendelte el a kelet-ukrajnai Donyec-medencében Vlagyimir Putyin orosz államfő. Az orosz hadsereg minden oldalról támadást indított, Ukrajnában pánikhangulat alakult ki. Tudósítóink a helyszínről számolnak be a helyzetről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök politikailag már elvesztette az ukrajnai háborút, és katonailag sem áll nyerésre – vélte Andrzej Duda lengyel államfő a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva.

Arra a kérdésre, hogy Putyin elszánhatja-e magát vegyi fegyverek bevetésére, ahogy attól egyes nyugati szakértők tartanak, Duda azt mondta: az orosz elnök “bármit bevethet”, mert nagyon nehéz helyzetbe került, majd arra a felvetésre, hogy tömegpusztító fegyverek bevetése esetén a NATO-nak be kellene-e avatkoznia, azt mondta: mindenki reméli, hogy Putyin semmiféle ilyen eszközt – sem vegyi, sem biológiai, sem nukleáris fegyvert – nem használ.

Ha azonban ez mégis bekövetkezik, az fordulatot jelentene, és a NATO-nak komolyan el kellene gondolkodnia a további teendőkön,

mert ez már veszélyes helyzetet teremtene nemcsak Európa, nemcsak a szűkebb közép-európai térség, hanem az egész világ számára.

A lengyel légierő MiG-29-es harci repülőgépeinek Ukrajna számára történő esetleges átadásáról is kérdezték a lengyel államfőt, amivel kapcsolatban jelezte, hogy a terv komoly félelemmel töltötte el a a lengyel közvéleményt, mert Oroszország világossá tette, hogy hadüzenetnek tekintené a lépést. Duda szerint a harci repülőgépek átadása, vagy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon kérésének teljesítése, hogy a Nyugat létesítsen repüléstilalmi övezetet Ukrajna légterében akár a harmadik világháború kitörését is jelenthetné. A lengyel felvetést korábban a Pentagon is elvetette.

Az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményeiről itt olvashat:

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában