Amerikai-kínai tárgyalás volt Rómában Ukrajnáról

Ezt olvasta már?

A Fehér Ház hétfőn este kiadott közleménye szerint “lényegi eszmecsere folyt az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja ügyében”. A két tárgyaló fél “kiemelte az Egyesült Államok és Kína közötti kommunikációs csatornák változatlan nyitottságát”.

A Fehér Ház közleménye előtt Ned Price, amerikai külügyi szóvivő azt közölte: a találkozón az amerikai küldöttség közvetlenül felvetette és “nagyon egyértelműen” aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Washington szerint Kína támogatást nyújt Oroszországnak.

A több mint 7 órán keresztül tartó tárgyalásokon Jake Sullivan jelezte, hogy komoly következményei lesznek Kína nemzetközi kapcsolataira nézve – beleértve az Egyesült Államokat, európai szövetségeseit és a csendes-óceáni térséget -, ha az ukrajnai háború idején Peking folytatja Oroszország támogatását.

Sullivan még vasárnap, a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: “már tudattuk Pekinggel, hogy nem maradunk tétlenek és egyetlen országnak sem hagyjuk, hogy kompenzálja Oroszország gazdasági szankciók miatti veszteségeit”.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában