Amerikai elnökválasztás 2020: nagyon feszült a helyzet, hamarosan végre eldőlhet, ki lesz az elnök

Ezt olvasta már?

Legalább negyvenen meghaltak Brazíliában egy buszbalesetben

Legalább negyvenen vesztették életüket Brazília délkeleti részén egy buszbalesetben szerdán - közölte a dél-amerikai ország tűzoltósága. A busz eddig ismeretlen okok miatt frontálisan ütközött egy...

Aknára futott egy olajtanker a Vörös-tengeren

Aknára futott szerdán reggel egy olajtanker a Vörös-tengeren az as-Sukaik szaúdi olajterminálnál a szunnita királyság és Jemen határának közelében - közölte az Ambrey hajózási...

Rémisztő halálozási számok: ilyen még nem történt Németországban a járvány kezdete óta

Minden korábbinál magasabbra emelkedett, és első alkalommal haladta meg a négyszázat a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI)...

150 millió forintos plusztámogatást kapnak az önkéntes tűzoltók

A költségvetés 700 millió forintos forrásán túl 150 millió forintnyi plusztámogatást kapnak az önkéntestűzoltó-egyesületek - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. Kontrát...

Az ország 46. elnökét választják meg kedden az Egyesült Államokban. Az elnökválasztáson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók.

Az elnökválasztás mellett szövetségi képviselőket, szenátorokat, több tagállamban a helyi törvényhozás tagjait, kormányzót is választanak. Szintén több tagállamban népszavazást is tartanak. Teljes egészében megújítják a szövetségi törvényhozás, a washingtoni kongresszus alsóházát, a 435 tagú képviselőházat és a felsőház, a 100 fős szenátus egyharmadát. A szenátusban 35 hely következő “tulajdonosáról” döntenek. Az Egyesült Államok 11 tagállamában és két tengeren túli területén kormányzót is választanak, több tagállamban helyi törvényhozási választásokon is döntenek, és 32 tagállamban referendumot is tartanak összesen 124, az adott tagállamban fontosnak tartott témáról.

Az elnökválasztáson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. Mindkét politikus elsősorban a gazdaság helyzetére, az egészségügy reformjára és az új típusú koronavírus járványának kezelésére vonatkozó javaslatokkal kampányolt. A járvány alapvetően meghatározza a választói hangulatot: eddig ugyanis több mint 9 millió amerikainál diagnosztizálták a fertőzést és a vírus következtében kialakuló Covid-19-betegségben és szövődményeiben több mint 230 ezer ember hunyt el.

Donald Trump és Joe Biden az utolsó pillanatokig, még hétfő este is kampányolt, s a választási küzdelembe az utolsó napokban Biden támogatására beszállt a változatlanul nagy népszerűségnek örvendő Barack Obama, az Egyesült Államok 44-ik elnöke is.

Trump hétfőn négy tagállamban, Észak-Karolinában, Pennsylvaniában, Wisconsinban és Michiganben tartott kampányrendezvényeket, míg Joe Biden Pennsylvaniában és Ohióban buzdította híveit a szavazásra.

A két politikus népszerűségére és támogatottságára vonatkozó közvéleménykutatások gyakran egymásnak is ellentmondanak, a felmérések elsöprő többsége szerint azonban Bidenben jobban bíznak a megkérdezettek, ő élvez nagyobb támogatottságot több tagállamban, köztük az úgynevezett ingadozó vagy csatatérállamokban is. A csatatérállamok azok a tagállamok, ahol nem hagyományosan republikánusokra vagy demokratákra szavaznak, hanem az aktuális politikai helyzet határozza meg a választói akaratot.

Elemzők többször felhívták a figyelmet a felmérések kiszámíthatatlanságára, emlékeztetve a 2016-os választások tanulságaira. Akkor szinte az összes közvéleménykutatás a demokraták elnökjelöltjét, Hillary Clinton volt külügyminisztert jelezte győztesnek. A választást végül a milliárdos üzletember, Donald Trump nyerte meg.

A járványhelyzet miatt 2020-ban különleges a választás. Rendkívül sokan döntöttek úgy, hogy levélben küldik el voksaikat vagy élnek a korai szavazás adta lehetőségekkel. Hétfőig már több mint 92 millió amerikai szavazott. Ez a 2016-os választási részvétel 65 százaléka.

A levélszavazatok nagy aránya miatt kedd este várhatóan nem születik meg a választások végeredménye. Több amerikai lapban felvetették, hogy Donald Trump kedden éjjel annak ellenére győztesnek nyilváníthatja magát, hogy a levélszavazatokat még nem számlálták meg. Az elnök vasárnap újságíróknak cáfolta ezeket az értesüléseket. “Hamis információk” – jelentette ki.

Mind Trump, mind Biden egyébként nagy létszámú jogászcsapattal készül a választási eredmények megvizsgálására.

(MTI)

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Orbán írása nem felelt meg a sztenderdjeiknek, ezért nem közölte azt a Project Syndicate

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon. Megveszem Szerda délelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor válaszcikket írt Soros György publicisztikájára, de az írás nem jelenhetett meg ott, ahova...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...

Tahinis, matcha teás, kardamomos: megkóstoltuk az Édesem szuper kekszeit

Csokis süti receptek Könnyed édesség, ami mégsem egy szokványos puding Karácsonyi desszertek ...

Újraindult az Etesd a dokit! program, ami meleg étellel segíti az egészségügyi dolgozókat

Karácsonyi aprósütik Nem vega, de csúcsszuper édesség, telt ízű sűrű szilvalekvárral! Ünnepi főfogások ...

Itt A NAGY TÉSZTAKÖNYV unboxing!!!

Fantasztikus desszertek Ez az a szalámi, amit a vegák is bátran ehetnek, sőt a gyerekek is, csak hagyjátok...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -