Amerikai elnökválasztás 2020: nagyon feszült a helyzet, hamarosan végre eldőlhet, ki lesz az elnök

Ezt olvasta már?

Angela Merkel: még a tavasszal jön az uniós vakcinaigazolvány

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni – mondta...

Az Európai Unió fel akarja gyorsítani az oltóanyagok gyártását és elosztását

A koronavírus elleni küzdelem jegyében az Európai Unió prioritása az oltóanyagok gyártásának és elosztásának felgyorsítása - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az...

Meghalt Ronald Pickup

Hosszú betegség után meghalt Ronald Pickup brit színész, akit a közönség A korona című Netflix-sorozatból és a Keleti nyugalom - Marigold Hotel című filmből...

Egy gorilla és két oroszlán is koronavírusos lett a prágai állatkertben

Pozitív lett a koronavírustesztje a járványügyi korlátozások miatt zárva tartó prágai állatkert egyik gorillájának és két oroszlánjának - jelentette be Miroslaw Bobek, az állatkert...

Az ország 46. elnökét választják meg kedden az Egyesült Államokban. Az elnökválasztáson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók.

Az elnökválasztás mellett szövetségi képviselőket, szenátorokat, több tagállamban a helyi törvényhozás tagjait, kormányzót is választanak. Szintén több tagállamban népszavazást is tartanak. Teljes egészében megújítják a szövetségi törvényhozás, a washingtoni kongresszus alsóházát, a 435 tagú képviselőházat és a felsőház, a 100 fős szenátus egyharmadát. A szenátusban 35 hely következő “tulajdonosáról” döntenek. Az Egyesült Államok 11 tagállamában és két tengeren túli területén kormányzót is választanak, több tagállamban helyi törvényhozási választásokon is döntenek, és 32 tagállamban referendumot is tartanak összesen 124, az adott tagállamban fontosnak tartott témáról.

Az elnökválasztáson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. Mindkét politikus elsősorban a gazdaság helyzetére, az egészségügy reformjára és az új típusú koronavírus járványának kezelésére vonatkozó javaslatokkal kampányolt. A járvány alapvetően meghatározza a választói hangulatot: eddig ugyanis több mint 9 millió amerikainál diagnosztizálták a fertőzést és a vírus következtében kialakuló Covid-19-betegségben és szövődményeiben több mint 230 ezer ember hunyt el.

Donald Trump és Joe Biden az utolsó pillanatokig, még hétfő este is kampányolt, s a választási küzdelembe az utolsó napokban Biden támogatására beszállt a változatlanul nagy népszerűségnek örvendő Barack Obama, az Egyesült Államok 44-ik elnöke is.

Trump hétfőn négy tagállamban, Észak-Karolinában, Pennsylvaniában, Wisconsinban és Michiganben tartott kampányrendezvényeket, míg Joe Biden Pennsylvaniában és Ohióban buzdította híveit a szavazásra.

A két politikus népszerűségére és támogatottságára vonatkozó közvéleménykutatások gyakran egymásnak is ellentmondanak, a felmérések elsöprő többsége szerint azonban Bidenben jobban bíznak a megkérdezettek, ő élvez nagyobb támogatottságot több tagállamban, köztük az úgynevezett ingadozó vagy csatatérállamokban is. A csatatérállamok azok a tagállamok, ahol nem hagyományosan republikánusokra vagy demokratákra szavaznak, hanem az aktuális politikai helyzet határozza meg a választói akaratot.

Elemzők többször felhívták a figyelmet a felmérések kiszámíthatatlanságára, emlékeztetve a 2016-os választások tanulságaira. Akkor szinte az összes közvéleménykutatás a demokraták elnökjelöltjét, Hillary Clinton volt külügyminisztert jelezte győztesnek. A választást végül a milliárdos üzletember, Donald Trump nyerte meg.

A járványhelyzet miatt 2020-ban különleges a választás. Rendkívül sokan döntöttek úgy, hogy levélben küldik el voksaikat vagy élnek a korai szavazás adta lehetőségekkel. Hétfőig már több mint 92 millió amerikai szavazott. Ez a 2016-os választási részvétel 65 százaléka.

A levélszavazatok nagy aránya miatt kedd este várhatóan nem születik meg a választások végeredménye. Több amerikai lapban felvetették, hogy Donald Trump kedden éjjel annak ellenére győztesnek nyilváníthatja magát, hogy a levélszavazatokat még nem számlálták meg. Az elnök vasárnap újságíróknak cáfolta ezeket az értesüléseket. “Hamis információk” – jelentette ki.

Mind Trump, mind Biden egyébként nagy létszámú jogászcsapattal készül a választási eredmények megvizsgálására.

(MTI)

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Portik szerint rendőrök megbízására húzta csőbe Gyárfást és Princzet

Portik Tamás azt is mondta a bírósági meghallgatáson, hogy a Gyárfás Tamás és közte zajlott beszélgetésekről készült hanganyagok manipuláltak. Portik Tamás azt állítja,...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...

Kajamekka a Normafán – már most is látogatható a Normafa Grill Terrace | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Normafa Grill Terrace – kajamekka a Normafán | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Több tízezer szendvicset készített rászorulóknak az elmúlt hónapokban a Budapest Bike Maffia

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -