Amerikai elnökválasztás 2020: nagyon feszült a helyzet, hamarosan végre eldőlhet, ki lesz az elnök

Ezt olvasta már?

Elítéli Magyarország az Izrael elleni rakétatámadásokat

Magyarország a leghatározottabban elítéli egyes palesztin terrorszervezetek Gázából elkövetett legújabb rakétatámadásait izraeli városok ellen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon. Szijjártó Péter...

WHO: már 44 országban terjed a koronavírus indiai mutációja

Egymillió forint kihúzná a bajból? Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával...

42 halottja van eddig a kormányellenes tüntetéseknek Kolumbiában

Legalább negyvenkét ember halt meg és 168-an tűntek el eddig a kolumbiai tüntetések során, amelyek április 28-án kezdődtek egy vitatott adóreform miatt - közölte...

Erőre kaptak a tálibok a nyugati kivonulás hírére

A tálibok elfoglaltak egy kulcsfontosságú körzetet Vardak tartományban, közel az afgán fővároshoz, Kabulhoz - számoltak be biztonsági tisztségviselők kedden. Tarík Arian belügyi szóvivő elmondta:...

Az ország 46. elnökét választják meg kedden az Egyesült Államokban. Az elnökválasztáson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók.

Az elnökválasztás mellett szövetségi képviselőket, szenátorokat, több tagállamban a helyi törvényhozás tagjait, kormányzót is választanak. Szintén több tagállamban népszavazást is tartanak. Teljes egészében megújítják a szövetségi törvényhozás, a washingtoni kongresszus alsóházát, a 435 tagú képviselőházat és a felsőház, a 100 fős szenátus egyharmadát. A szenátusban 35 hely következő “tulajdonosáról” döntenek. Az Egyesült Államok 11 tagállamában és két tengeren túli területén kormányzót is választanak, több tagállamban helyi törvényhozási választásokon is döntenek, és 32 tagállamban referendumot is tartanak összesen 124, az adott tagállamban fontosnak tartott témáról.

Az elnökválasztáson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. Mindkét politikus elsősorban a gazdaság helyzetére, az egészségügy reformjára és az új típusú koronavírus járványának kezelésére vonatkozó javaslatokkal kampányolt. A járvány alapvetően meghatározza a választói hangulatot: eddig ugyanis több mint 9 millió amerikainál diagnosztizálták a fertőzést és a vírus következtében kialakuló Covid-19-betegségben és szövődményeiben több mint 230 ezer ember hunyt el.

Donald Trump és Joe Biden az utolsó pillanatokig, még hétfő este is kampányolt, s a választási küzdelembe az utolsó napokban Biden támogatására beszállt a változatlanul nagy népszerűségnek örvendő Barack Obama, az Egyesült Államok 44-ik elnöke is.

Trump hétfőn négy tagállamban, Észak-Karolinában, Pennsylvaniában, Wisconsinban és Michiganben tartott kampányrendezvényeket, míg Joe Biden Pennsylvaniában és Ohióban buzdította híveit a szavazásra.

A két politikus népszerűségére és támogatottságára vonatkozó közvéleménykutatások gyakran egymásnak is ellentmondanak, a felmérések elsöprő többsége szerint azonban Bidenben jobban bíznak a megkérdezettek, ő élvez nagyobb támogatottságot több tagállamban, köztük az úgynevezett ingadozó vagy csatatérállamokban is. A csatatérállamok azok a tagállamok, ahol nem hagyományosan republikánusokra vagy demokratákra szavaznak, hanem az aktuális politikai helyzet határozza meg a választói akaratot.

Elemzők többször felhívták a figyelmet a felmérések kiszámíthatatlanságára, emlékeztetve a 2016-os választások tanulságaira. Akkor szinte az összes közvéleménykutatás a demokraták elnökjelöltjét, Hillary Clinton volt külügyminisztert jelezte győztesnek. A választást végül a milliárdos üzletember, Donald Trump nyerte meg.

A járványhelyzet miatt 2020-ban különleges a választás. Rendkívül sokan döntöttek úgy, hogy levélben küldik el voksaikat vagy élnek a korai szavazás adta lehetőségekkel. Hétfőig már több mint 92 millió amerikai szavazott. Ez a 2016-os választási részvétel 65 százaléka.

A levélszavazatok nagy aránya miatt kedd este várhatóan nem születik meg a választások végeredménye. Több amerikai lapban felvetették, hogy Donald Trump kedden éjjel annak ellenére győztesnek nyilváníthatja magát, hogy a levélszavazatokat még nem számlálták meg. Az elnök vasárnap újságíróknak cáfolta ezeket az értesüléseket. “Hamis információk” – jelentette ki.

Mind Trump, mind Biden egyébként nagy létszámú jogászcsapattal készül a választási eredmények megvizsgálására.

(MTI)

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Villámcsapásba halt bele egy brit kisfiú egy fociedzésen

Villám csapott egy brit kisfiúba egy fociedzésen a Lanchashire megyei Blackpoolban. A kilencéves fiút kórházba szállították, de nem élte túl a villámcsapást - írja...

Kicsoda Sandwich grófja? – megjelent a Street Kitchen újságírójának legújabb könyve

Langalló, kenyérlángos, vagy hívd, ahogy akarod! Húst hússal Frankó töltelék, perfekt sült csirke,...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -