Amerikai elnökválasztás 2020: kézi újraszámolás jön Georgiában, szinte eldőlt, ki nyert Arizonában

Ezt olvasta már?

Kolumbiában folyamatos a jogvédők lemészárlása

A jelentés szerint az említett időszakban 184 erőszakcselekményt jegyzett fel 182 jogvédővel szemben, ami csaknem teljesen megfelel a tavalyi évnek ugyanebben az időszakában regisztrált...

Csepregi Éva is koronavírusos, és azt is tudja, hogy miért gyengék a tünetei

A Neoton Família énekesnőjénél nem jelentkeznek súlyos tünetek – közölte a Ripost, a Tények Plusz műsora alapján, ugyanis az énekesnő itt közölte, hogy ő...

Tíznél többen nem karácsonyozhatnak együtt Olaszországban

Az ünnepekre vonatkozó járványintézkedéseken dolgozik az olasz kormány, amely a karácsonyi családi találkozók résztvevőinek számát is korlátozni akarja tíz főben, közben az egészségügyi tárca...

Átnevezik a trágár neve miatt világhírűvé vált osztrák falut

Megváltoztatják Fucking kis felső-ausztriai falu nevét, amely angol nyelven egy durva trágárságot jelent. A falu világhírű lett trágár neve miatt, a világ minden pontján írtak...

A német-amerikai barátság közös kincs, amelyet tovább kell gyarapítani – jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben az amerikai elnökválasztás alkalmából tett sajtónyilatkozatában.

Kiemelte, hogy a választópolgárok döntése révén az Egyesült Államok következő elnöke Joe Biden lesz, aki évtizedes bel-, és külpolitikai tapasztalattal kezdi meg munkáját, és jól ismeri Németországot és Európát. Hozzátette, hogy szívből gratulál a megválasztott elnöknek, és Kamala Harris megválasztott alelnöknek is, aki “a tisztséget betöltő első nőként és bevándorlók gyermekeként sok embernek inspiráció, és példa az Amerika adta lehetőségekre”.

Hangsúlyozta, hogy a németek a saját bőrükön tapasztalták meg, mennyire fontos szerepe van az Egyesült Államoknak a szabadságban és a demokráciában. Azt is közvetlenül tapasztalták meg, mennyire fontos a német-amerikai barátság és a transzatlanti partnerség Németországnak, Európának és a világnak.

Rámutatott, hogy éppen harmincegy éve, 1989. november 9-én kezdődött a berlini fal ledöntése, és alig néhány hete, október 3-án ünnepelték Németország újraegyesítésének harmincadik évfordulóját. Az újraegyesítés “nem történhetett volna meg az amerikaiak bizalma nélkül” – húzta alá a német kancellár.

Erre a bizalomra és barátságra van szükség a következő években is. A két országot összekötik a közös értékek, az emberi méltóság, a demokrácia, a jogállamiság, és közös érdekek is.

“Az Egyesült Államoknak és Németországnak az Európai Unió tagjaként össze kell tartania, hogy le tudjuk győzni korunk nagy kihívásait” – mondta Angela Merkel.

Aláhúzta: az Egyesült Államok Németország “legfontosabb szövetségese”, amely azonban Németországtól és többi európai partnerétől is jogosan várja el, hogy tegyen többet a biztonságáért és meggyőződéseinek érvényesítéséért.

“Mi, európaiak már el is indultunk ezen az úton” – mondta Angela Merkel.

Gratulált Joe Bidennek mások mellett Frank-Walter Steinmeier államfő is, aki kiemelte, hogy a megválasztott elnök azt az Amerikát képviseli, amely “becsben tartja a szövetségek, a barátok, a megbízhatóság és a bizalom értékét”.

Joe Biden elnökségéhez nagyon sokan fűznek nagy reményeket, messze az Egyesült Államok határain túl is, méghozzá “egy új együttműködés, a higgadt, belátó gondolkodás és a nyugtalan világ gondjainak megoldását szolgáló állhatatos munka reményét” – fejtette ki a német szövetségi elnök.

Hangsúlyozta: Németország készen áll arra, hogy együtt dolgozzon a leendő elnökkel “egy jobb, békésebb és igazságosabb világért”.

(MTI)

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

New York demokrata kormányzója be akarta záratni a templomokat, a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette a döntést

Az amerikai legfelsőbb bíróság átmeneti időre felfüggesztette Andrew Cuomo, New York állam kormányzója rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról, amelyet a politikus a koronavírus-járvány miatt...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...

Tahinis, matcha teás, kardamomos: megkóstoltuk az Édesem szuper kekszeit

Csokis süti receptek Könnyed édesség, ami mégsem egy szokványos puding Karácsonyi desszertek ...

Újraindult az Etesd a dokit! program, ami meleg étellel segíti az egészségügyi dolgozókat

Karácsonyi aprósütik Nem vega, de csúcsszuper édesség, telt ízű sűrű szilvalekvárral! Ünnepi főfogások ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -