Amerikai elnökválasztás 2020: kézi újraszámlás jön Georgiában, gyorsan fogy Biden előnye Arizonában

Ezt olvasta már?

Már a Hálaadás ünnepét is támadja az újabb szobrokat ledöntő és meggyalázó amerikai szélsőbaloldal

Az amerikai radikális baloldal most éppen a hálaadás napját vette célba, azzal a szándékkal, hogy „dekolonizálja" az ünnepet, mivel – ahogy egy egyetemi tanárnő...

Gyalogosok közé hajtott egy autós egy németországi városban: ketten meghaltak

Gyalogosok közé hajtott egy autós a németországi Trier városában. Az esetben többen megsérültek. A Deutsche Welle azt írja, hogy Trier városában a sétálóutcán gyalogosokat gázolt...

Brexitvergődés: mitől olyan nehéz?

Szakértők szerint már csak órákon múlik, hogy eldőljön: minden formális megállapodás nélkül lép-e ki Nagy-Britannia az Európai Unióból, vagy az utolsó percben mégiscsak születhet...

Négyen meghaltak és többen megsérültek egy lakástűzben Dél-Koreában

Dél-Korea fővárosától nem messze kigyulladt egy lakás kedden, melynek következtében négyen meghaltak és hatan megsérültek. A Szöultól délre található Gunpo városában egy 25 emeletes épület...

A német-amerikai barátság közös kincs, amelyet tovább kell gyarapítani – jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben az amerikai elnökválasztás alkalmából tett sajtónyilatkozatában.

Kiemelte, hogy a választópolgárok döntése révén az Egyesült Államok következő elnöke Joe Biden lesz, aki évtizedes bel-, és külpolitikai tapasztalattal kezdi meg munkáját, és jól ismeri Németországot és Európát. Hozzátette, hogy szívből gratulál a megválasztott elnöknek, és Kamala Harris megválasztott alelnöknek is, aki “a tisztséget betöltő első nőként és bevándorlók gyermekeként sok embernek inspiráció, és példa az Amerika adta lehetőségekre”.

Hangsúlyozta, hogy a németek a saját bőrükön tapasztalták meg, mennyire fontos szerepe van az Egyesült Államoknak a szabadságban és a demokráciában. Azt is közvetlenül tapasztalták meg, mennyire fontos a német-amerikai barátság és a transzatlanti partnerség Németországnak, Európának és a világnak.

Rámutatott, hogy éppen harmincegy éve, 1989. november 9-én kezdődött a berlini fal ledöntése, és alig néhány hete, október 3-án ünnepelték Németország újraegyesítésének harmincadik évfordulóját. Az újraegyesítés “nem történhetett volna meg az amerikaiak bizalma nélkül” – húzta alá a német kancellár.

Erre a bizalomra és barátságra van szükség a következő években is. A két országot összekötik a közös értékek, az emberi méltóság, a demokrácia, a jogállamiság, és közös érdekek is.

“Az Egyesült Államoknak és Németországnak az Európai Unió tagjaként össze kell tartania, hogy le tudjuk győzni korunk nagy kihívásait” – mondta Angela Merkel.

Aláhúzta: az Egyesült Államok Németország “legfontosabb szövetségese”, amely azonban Németországtól és többi európai partnerétől is jogosan várja el, hogy tegyen többet a biztonságáért és meggyőződéseinek érvényesítéséért.

“Mi, európaiak már el is indultunk ezen az úton” – mondta Angela Merkel.

Gratulált Joe Bidennek mások mellett Frank-Walter Steinmeier államfő is, aki kiemelte, hogy a megválasztott elnök azt az Amerikát képviseli, amely “becsben tartja a szövetségek, a barátok, a megbízhatóság és a bizalom értékét”.

Joe Biden elnökségéhez nagyon sokan fűznek nagy reményeket, messze az Egyesült Államok határain túl is, méghozzá “egy új együttműködés, a higgadt, belátó gondolkodás és a nyugtalan világ gondjainak megoldását szolgáló állhatatos munka reményét” – fejtette ki a német szövetségi elnök.

Hangsúlyozta: Németország készen áll arra, hogy együtt dolgozzon a leendő elnökkel “egy jobb, békésebb és igazságosabb világért”.

(MTI)

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Von der Leyen ismét üzent Magyarországnak és Lengyelországnak

A videokonferencia keretében megrendezett eseményen hozzátette: nehéz elképzelni, hogy a feltételrendszert bármelyik tagállam ellenezhetné, mivel az kizárólag az uniós költségvetés érdekeit védi. Amennyiben -...

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -