Amerikai bejelentés: nagy védelmi támogatást szavaztak meg Lengyelországnak

Ezt olvasta már?

A Foreign Military Financing (FMF) nevű projekt keretében nyújtott támogatás amerikai katonai felszerelések beszerzésére és Lengyelországban amerikai vezetéssel zajló kiképzésekre fordítható.

Az amerikai nagykövetség közleménye szerint a vissza nem térítendő kölcsönök formájában nyújtandó támogatás azzal függ össze, hogy Lengyelország hadi felszerelést adott át az Oroszország által megtámadott Ukrajnának. Az FMF célja Lengyelország esetében a fegyverkészletek feltöltése, beleértve a páncélosállományokat is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szeptember 8-án Kijevben jelentett be 2,2 milliárd dollárt (956 milliárd forintot) érő támogatást Ukrajna és a szomszédságában fekvő 18 ország számára. A mostani bejelentésben érintett eszközök ennek a támogatásnak a részét képezik.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Facebook közösségi honlapon azt írta:

az amerikai döntés és „a NATO keleti szárnyának erősítése” annak bizonyítéka, hogy a védelmi szervezet „sosem volt még olyan erős és egységes, mint most”.

A támogatás „hatalmas megerősítést jelent a lengyel hadsereg számára”, amellett a 137 milliárd zloty (11 800 milliárd forint) mellett, amelyet Lengyelország jövőre a védelmi költségvetésre, fegyverbeszerzésre és lengyel hadiipari beruházásokra szán – áll c bejegyzésében.

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában