Amerika aggodalmát fejezte ki Kínának, mert szerintük Oroszországot támogatják az ukrajnai háborúban

Ezt olvasta már?

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és a kínai külügyi vezető hét órán át tárgyaltak Rómában az ukrajnai háborúról.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok hetek óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Az ukrajnai háborúról tárgyalt egymással hétfőn Rómában Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője. A Fehér Ház hétfőn este kiadott közleménye szerint „lényegi eszmecsere folyt az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja ügyében”. A két tárgyaló fél “kiemelte az Egyesült Államok és Kína közötti kommunikációs csatornák változatlan nyitottságát”.

A Fehér Ház közleménye előtt Ned Price, amerikai külügyi szóvivő azt közölte: a találkozón az amerikai küldöttség közvetlenül felvetette és “nagyon egyértelműen” aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Washington szerint Kína támogatást nyújt Oroszországnak.

A több mint hétórás tárgyalásokon Jake Sullivan jelezte, hogy komoly következményei lesznek Kína nemzetközi kapcsolataira nézve – beleértve az Egyesült Államokat, európai szövetségeseit és a csendes-óceáni térséget -, ha az ukrajnai háború idején Peking folytatja Oroszország támogatását.

Sullivan még vasárnap, a CNN-nek nyilatkozva leszögezte:

„már tudattuk Pekinggel, hogy nem maradunk tétlenek és egyetlen országnak sem hagyjuk, hogy kompenzálja Oroszország gazdasági szankciók miatti veszteségeit”.

(Címlapkép: az egyeztetések helyszíne, fotó: MTI/AP/Domenico Stinellis)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában