Allah akbar a francia stadionokban és parkokban: így ünnepelték a muszlimok a ramadánt – videó

Ezt olvasta már?

Az iszlám hagyomány szerinti böjti hónap, a ramadán végét a Franciaországban élő, jelentős részben migráns hátterű muszlimok is megünnepelték. A helyi iszlám hívők stadionokba és közparkokba ültek össze, felhívva magukra a franciák figyelmét – írja a Le Parisien című fővárosi lap.

Franciaország-szerte muszlim hívők tízezrei lepték el a stadionokat és a nyilvános parkokat, hogy együtt ünnepeljék a ramadáni böjti időszak végét. Csak a Párizs egyik elővárosában lévő, Saint-Denis stadionjában hatezer muszlim imádkozott közösen, de az ország minden tájáról érkeztek képes beszámolók az iszlám vallás egyik pillérének, a ramadánnak a végét jelentő nagyszabású összejövetelekről. A közös imádságra és étkezésre érkezőket az Auguste Delaune stadion négy szegletében elhelyezett hangosbeszélőből felharsanó Allah akbar! – kiáltások fogadták, amelyet a rendezvényhelyszínek környékén élők is jól hallhattak.

A Párizs melletti Garges-lès-Gonesse városában maga a polgármester, Benoit Jimenez mondott ünnepi köszöntőt az ünneplő muszlim közösségnek.

A jelenettel kapcsolatban több francia kommentelő bírálta a Twitteren a francia állami tisztviselőt. Voltak, akik a politikus iszlámnak való behódolása miatt, mások azért, mert a júniusi parlamenti választások előtt a polgármester kampánycélokra használja a gyülekezetet, amely Garges stadionját teljesen megtöltötte.

Többnyire migráns hátterű iszám hívők.

Párizs belvárosában is ünneptek a muszimok

Ugyanezt tették Párizs egyik elővárosában, Ivry-sur-Seineben is.

Ivry-sur-SeineForrás:

A párizsi régióban található Argenteuil városában francia állami tisztviselők ugyancsak együtt ünnepeltek a muszlim hívekkel.

A Párizshoz közel fekvő Athis-Mons-ben szintén ünnepetek a muszlimok.

Noisy-Le-Grand-ben egy focipályán tartották a ramadáni rendezvényt.

Noisy-Le-Sec városa sem maradhatott ki a sorból. 

Forrás:

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában