Alekszej Navalnij rosszulléte első pillanatában tudta, hogy megmérgezték

Ezt olvasta már?

Dél-Koreában megkezdődött az országos oltási kampány

Dél-Koreában kezdetét vette pénteken a koronavírus elleni országos oltási kampány, a vakcinázást az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár készítményével kezdték meg. Az első oltást egy 61 éves,...

Lesöpörte az EU vezetése az őshonos kisebbségek védelmét – ezért lehet baj

Nincs szükség uniós jogszabályra, számos EU-s program és Európai Tanács-határozat garantálja az őshonos kisebbségek hatékony jogvédelmét – így érvelt az Európai Bizottság képviselője az...

Irán-barát milíciára mért csapást az Egyesült Államok Szíriában

Légicsapást hajtott végre csütörtökön az Egyesült Államok Szíriában egy Irán-barát milícia egyik objektumára - közölték amerikai illetékesek a Reuters hírügynökséggel. A hírügynökség szerint ez a...

Portik szerint rendőrök megbízására húzta csőbe Gyárfást és Princzet

Portik Tamás azt is mondta a bírósági meghallgatáson, hogy a Gyárfás Tamás és közte zajlott beszélgetésekről készült hanganyagok manipuláltak. Portik Tamás azt állítja,...

Az orosz ellenzéki politikus a novicsok szovjet harci idegméreg egy új fajtájával elkövetett támadás óta adott első interjújában beszélt erről a Der Spiegel című német hírmagazin hírportálján.

Alekszej Navalnij, akit egy berlini kórházban kezeltek és tartottak kómában hetekig, azt mondja, napról napra jobban van, szellemi képességeit teljes mértékben visszaszerezte, és berlini orvosai segítségével gyorsan halad előre fizikai felépülése.

“Most az a dolgom, hogy az a fickó legyek, aki nem fél. És nem is félek!”

– mondta Navalnij, aki szerint megmérgezésének egyetlen lehetséges magyarázata, hogy “a Kreml érzi, hogy rendkívüli eszközöket kell alkalmazni egy +fehérorosz forgatókönyv+ megakadályozásához. A rendszer a túlélésért küzd, és ennek következményeit tapasztaltuk meg éppen”.

Arra a felvetésre, hogy esetleg mégsem Vlagyimir Putyin áll a támadás mögött, azt mondta, hogy “akkor minden sokkal rosszabb lenne”, mert egyetlen pohár új fejlesztésű novicsokkal meg lehet gyilkolni az összes utast egy nagyobb berlini metróállomáson. Ha a harci idegméreghez nemcsak három, Vlagyimir Putyin alá rendelt ember – a belső elhárítás, a külső hírszerző szolgálat és a katonai hírszerzés vezetője – fér hozzá, hanem harminc, akkor az anyag “globális fenyegetést” jelent, “ami szörnyű lenne” – fogalmazott Alekszej Navalnij.

A következő nagy feladatnak a 2021-es országos törvényhozási (Duma-) választás előkészítését nevezte az ellenzéki politikus, aki szerint össze kell fogni valamennyi erőt, amely “anti-autoriter” álláspontot foglal el, kiáll a hatalmon lévők leválthatósága, a bíróságok függetlensége mellett. Meg kell törni az Egységes Oroszország párt hatalmi monopóliumát, amihez “kellemetlen embereket, például kommunistákat is támogatni kell”.

Alekszej Navalnij augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították, majd a kómában lévő Navalnijt két nappal később Berlinbe, a Charité klinikára vitték, ahol 32 napot töltött, ebből 24-et az intenzív osztályon. Egymástól függetlenül végzett németországi, svédországi és franciaországi vizsgálatok egyaránt novicsokot mutattak ki mintáiban. Orvosai szeptember 23-án közölték, hogy állapota kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését.

“Ügyes terv volt”

Megmérgezéséről a Der Spiegelnek a többi között elmondta, hogy a repülőgépen egyre inkább érezte, hogy valami nincs rendben. Fájdalmai nem voltak, de

biztos volt benne, hogy megmérgezték és az élete veszélyben van.

A folyamat előrehaladtával egyértelművé vált számára, hogy nem éli túl a támadást. Utolsó emléke, hogy felismeréséről tájékoztat egy utaskísérőt, majd összeomlik. Mint mondta, a halált csak a körülmények szerencsés alakulása révén kerülte el, életét annak köszönheti, hogy a repülő azonnal kényszerleszállást hajtott végre, a mentők pedig már várták a repülőtéren és az első tünetek megjelentésétől számított másfél órán belül megkezdték kezelését az atropin nevű szerrel.

Meggyilkolására “ügyes” tervet eszeltek ki támadói, azzal számoltak, hogy út közben, a fedélzeten életét veszti és

egy omszki vagy moszkvai halottasházában nincsenek eszközök a méreg kimutatására.

Akár “kicsit lehetett is volna várni azzal a vizsgálattal”, így végül az egész ügy “egyszerűen egy gyanús haláleset” lett volna – mondta Alekszej Navalnij.

Szerinte a merénylők tanultak a novicsokkal végrehajtott előző ismert műveletből, a Szkripal-ügyből – Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen 2018-ban az angliai Salisbury-ben végrehajtott támadásból -, így ügyeltek arra, hogy csak ő kerüljön kapcsolatba a méreggel. Arra a kérdésre, hogy ha valóban Vlagyimir Putyin áll a támadás mögött, akkor miért engedték meg elszállítását Németországba, kifejtette, hogy ezt valószínűleg nem akarták, ezért közölték a nyilvánossággal, hogy nincs szállítható állapotban, viszont a támogatói erőfeszítései révén az a veszély fenyegette a moszkvai vezetést, hogy az ügyből “egyfajta valóságshow lesz, azzal a címmel, hogy +Navalnij haláltusája Omszkban+”.

“Putyin embereinek fontos, hogy az ellenfél ne kerülhessen az áldozat státuszába,

hogy ne adják meg neki ezt a politikai tőkét, akár élve, akár holtan. Egyértelműen az ő felelősségük lett volna, ha meghaltam volna Omszkban vagy maradandó károsodást szenvedek. A novicsokot talán nem lehetett volna kimutatni, de egyértelműen az ő bűnük lett volna, ha nem engednek ki az országból. Különben pedig azért vártak 48 órát, minden bizonnyal abban reménykedtek, hogy ennyi idő után már nem lehet kimutatni a mérget” – mondta Navalnij.

Az orosz ellenzéki politikus egyebek mellett beszélt arról is, hogy Angela Merkel német kancellár meglátogatta a kórházban. Mint mondta, Merkel “nagyon alaposan tudja, hogy mi zajlik Oroszországban, és vele beszélgetve megérti az ember, hogy miért ő Németország vezetője ennyire hosszú ideje”.

Nyitókép: MTI/AP/navalny instagram

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Emberi lábat találtak az ausztrál tengerparton, kiderült, hogy egy eltűnt üzletasszonyé

Négy hónapja keresi már az ausztrál rendőrség Melissa Caddick üzletasszonyt, aki az után tűnt el otthonról, hogy kiderült, dollármilliókat lopott el az ügyfeleitől. Túrázók a múlt...

Egy fiatal pár megnyitotta Budapest egyik legjobb kínai éttermét, főszerepben a töltött batyuval

Levesek és főzelékek Csirkepöri bő lére eresztve 😉 Fantasztikus desszertek A...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...

Kajamekka a Normafán – már most is látogatható a Normafa Grill Terrace | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Normafa Grill Terrace – kajamekka a Normafán | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -