Akár már ősszel jöhetne egy újabb oltási forduló a briteknél

Ezt olvasta már?

Az először Délkelet-Angliában kimutatott, a világban „brit variánsként” emlegetett új koronavírus-változat a vizsgálatok szerint 30-50 százalékkal fertőzőképesebb, mint az először kimutatott vírusvariánsok.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában közölt írásában Nadhim Zahawi ugyanakkor hangsúlyozta: a Nagy-Britanniában jelenleg használatos két vakcina – a Pfizer és a BioNTech, illetve az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyaga – a legutóbbi vizsgálatok eredményei alapján

jól alkalmazható e variáns és a brit koronavírus-járvány terjedésében dominánssá vált egyéb vírusváltozatok ellen.

Ugyanezt szögezte le az Oxfordi Egyetem oltóanyag-fejlesztő csoportjának igazgatója, Andrew Pollard által a minap közzétett hatásvizsgálati jelentés. A tanulmány kiemeli, hogy az AstraZeneca gyógyszergyárral közösen kidolgozott, ChAdOx1 nCoV-19 nevű vakcina hasonló hatékonysággal alkalmazható az Angliában feltűnt, B.1.1.7 jelzésű új koronavírus-variánssal szemben, mint a járványt okozó SARS-CoV-2 koronavírustörzs egyéb, korábban azonosított változatai ellen.

Pollard professzor és Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatási alelnöke bejelentette azt is, hogy várhatóan még az idén, valószínűleg őszre elkészül a koronavírus elleni oltóanyag új generációja, amely az újonnan felbukkanó vírusvariánsok ellen még nagyobb hatékonysággal használható.

Hétfői cikkében a brit oltásügyi államtitkár hangsúlyozza: a Nagy-Britanniában nem honos koronavírus-változatok esetében is tudatában kell lenni annak, hogy ha egy vakcina kevésbé hatékony e variánsok terjedésének megakadályozásában, akkor is jó hatékonysági fokkal veheti elejét az e vírusváltozatok okozta súlyos betegségek kialakulásának, a kórházi kezelés szükségessé válásának vagy a betegség miatt bekövetkező halálozásnak.

Helyes és szükséges felkészülni a frissített oltóanyag-változatok alkalmazására, bizalommal állítható ugyanakkor, hogy a mostani oltási programban használt vakcinák is mindenkinek védelmet nyújtanak – írta hétfői cikkében Nadhim Zahawi.

A brit oltásügyi államtitkár a BBC televíziónak nyilatkozva előző nap azt mondta: lehet, hogy hasznos lenne ősszel egy újabb oltási forduló az új vírusváltozatok ellen kidolgozott vakcinákkal, és az sem kizárható, hogy később

érdemes lesz évente megismételni az oltási kampányokat az esetleg felbukkanó még újabb vírusvariánsok ellen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img