Aggódik az unió a Kúria elnökének döntései miatt

Ezt olvasta már?

Az Európai Bizottság is felfigyelt az Országos Bírósági Tanács július 6-i határozatára, amely kimondja, hogy Varga Zs. András Kúria-elnök tavalyi kinevezési tevékenysége nem felelt meg a törvényi előírásoknak.

Ezzel kapcsolatban a nepszava.hu Anita Hippernél, az EU Bizottságának szóvivőjénél érdeklődött, aki elmondta:

többször is szóvá tették a bírói kinevezésekkel, különösen a Kúria elnökének kinevezésével kapcsolatos kifogásaikat az éves jogállamisági országjelentésekben.

A szóvivő azt közölte, hogy az idei beszámolóban már konkrét ajánlást is megfogalmaztak Magyarország számára. Egyebek között azt, hogy az európai normák figyelembevételével meg kell erősíteni az igazságügyi szervek ellenőrzését a Kúria elnöke felett.

“Az EB kérte a magyarországi hatóságoktól: úgy módosítsák a Kúriára vonatkozó szabályokat, hogy lehetetlenné váljanak a rendes eljáráson kívüli bírói kinevezések, és megerősödjön az ellenőrzés a legfelsőbb bírói szerv felett” – tette hozzá Anita Hipper.

KAPCSOLÓDÓ

Brüsszel elsősorban azt kifogásolja, hogy Varga Zs. András, a kúriai bírák és bírósági vezetők kinevezésekor 11 pályázatból öt esetben nem az első helyen rangsorolt bíró kinevezését, illetve áthelyezését kezdeményezte, illetve az előírásokkal szemben, egyszer sem kérte ehhez a Országos Bírói Tanács egyetértését. Egy esetben a negyedik helyre rangsorolt pályázót nyilvánította nyertesnek, amire a törvény egyáltalán nem ad lehetőséget. Korábban a Kúria elnök megválasztása is visszhangot keltett, mivel Varga Zs. András soha nem szolgált bíróként és megválasztásához több törvény módosítására volt szükség – írja a nepszava.hu.

KAPCSOLÓDÓ

A lap úgy véli: a kúria elnökének kifogásolható tevékenysége megnehezítheti azokat a tárgyalásokat, amelyeket a magyar kormány jelenleg is folytat Brüsszellel, a befagyott eu-s pénzek kifizetéséről.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában