A világ vezető politikusai közül ők biztosan ott lesznek II. Erzsébet királynő temetésén

Ezt olvasta már?

Joe Biden amerikai elnök megerősítette, hogy részt kíván venni a királynő temetésén, ugyanakkor Vlagyimi Putyin orosz elnök nem lesz jelen az esményen – írja a Sky News.

Bár még nem jelentették be a szertartás pontos menetrendjét, arra várhatóan II. Erzsébet  halála után 10 nappal kerül sor.

Joe Biden pénteken az Air Force One fedélzetén újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy

részt kíván venni a temetésen. 

Hozzátette, hogy édesanyja halála óta nem beszélt III. Károly királlyal: “Ismerem őt, nem beszéltem vele, nem hívtam még fel” – tette hozzá az amerikai elnök.

Biden volt a 13. és egyben utolsó amerikai elnök, aki találkozott a hét évtizeden át utralkodó királynővel. II. Erzsébet egyébként Dwight Eisenhower óta minden amerikai elnökkel találkozott, kivéve Lyndon Johnsont, mert ő elnöksége alatt nem látogatott el Nagy-Britanniába.

Joe Biden, amerikai elnök ott lesz II. Erzsébet királynő temetésénForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Anna Moneymaker

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin nem lesz jelen a szertartáson, legalábbis erre lehet következtetni a Kreml egyik vezető szóvivőjének szavaiból. Mint ismert, az ukrajnai háború miatt mélyponton vannak a brit-orosz kapcsolatok.

A királynő halálhírét követően az orosz elnök táviratban fejezte ki részvétét Károly királynak, egyúttal bátorságot és kitartást kívánt neki a pótolhatatlan veszteséggel szemben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy szeretne részt venni a királynő temetésén, feltéve, ha a programjai lehetővé teszik.

Minden bizonnyal jelen lesz az eseményen Emmanuel Macron francia elnök, aki “nagyszerű államfőként” jellemezte II. Erzsébetet.

A japán média jelentése szerint Naruhito japán császár is részt kíván venni a temetésen, ahová Fumio Kishida miniszterelnök is elkísérheti. Ez lenne a császár első tengerentúli útja 2019-es trónra lépése óta.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában