A Varga család 93 milliót törlesztett, Pintérnek 1 milliárddal lógnak, Kásler valódi tárcája nem apadt

Ezt olvasta már?

Az éjszaka nagy kérdései után – hogy mit ront el Orbán Viktor, hova lett Szijjártó Péter pénze és ki Rogán Antal új neje – újabb adag vagyonnyilatkozat került nyilvánosságra hétfő késő délután. Ez már az összes miniszteré és államtitkáré. A két ütem meglepő, hiszen eddig január 31-én éjfélkor a Parlament és a kormány oldalán is elérhetőek voltak a friss vagyonnyilatkozatok, most viszont csak a képviselő-miniszterekébe (és így a miniszterelnökébe) lehetett belenézni éjjel.

Arról, hogy ez mennyire tükrözi a valós helyzetet, elég erős kétségeink lehetnek, gondoljunk csak Halász János fideszes képviselőre, aki drágább autót vett, mint amennyi az éves keresete volt, de Simonka György bevallásában is bottal üthetjük a nyomát annak a 860 milliónak, amit az ügyészség elkobozna a vádlott-politikustól.

Mindennek ellenére mutatjuk a második kör érdekesebb szereplőit.

Gigahitel után gigatörlesztés

Varga Judit ingatlanügyei nagy izgalomban tartották a közvéleményt a napokban. Kiderült, hogy férjével 200 millióért vásároltak ingatlanokat a XII. kerületben, amihez 192 millió forint hitelt vettek fel, alig 8 milliós önerő mellett. Idei vagyonnyilatkozatában igyekszik megmagyarázni ezt, de az is kiderül, hogy már csak 99 millióval tartoznak.

Nézzük is mik ezek a XII. kerületi ingatlanok: egy 1453 nm-es telken álló társasház 3 helyrajzi számon szereplő, összesen 216 nm-nyi lakása, illetve ugyanitt még egy 49 négyzetméteres lakás és egy 25 nm-es garázs.

Érdekes, hogy a hegyvidéki ingatlanok 2019 decemberétől vannak a birtokukban, de a tavalyi nyilatkozatban mégsem szerepeltek. Ennek a hozzá fűzött magyarázat szerint az az oka, hogy a nagyvonalú hitelt csak tavaly február 19-én utalta el a bank a hitelbírálatot követően, de a szerződést korábban kötötték az eladóval. Ezért a földhivatal később 2019-re visszamenőleges hatállyal jegyezte be férjével közös tulajdonjogukat.

Varga Judit a vagyonnyilatkozatban akkurátusan meg is magyarázza, hogy lehet, hogy ilyen, szerinte “viszonylag alacsony önerőt” kellett csak letenniük saját megtakarításból: a fedezetek közé bevonták férje V. kerületi tehermentes lakását is. A 192 milliós hitelből decemberben visszatörlesztettek 93 milliót: az összeg részben a már említett V. kerületi lakás vételárából, részben a férjével közös megtakarításaiból származott. Nem részletezte, hogy mennyiért adták el a lakást, az viszont látszik, hogy amennyiben nem párszáz ezret kellett hozzátenni, a közös megtakarítás nem az ő bevallásából látszik, a nála feltüntetett pénz – ehhez képest – érdemben nem változott.

Varga Judit elmagyarázta azt is, a bank azzal a feltétellel engedte ki a jelzálog alól a kérdéses ingatlant, hogy a befolyó vételárat teljes egészében a 192 milliós hitel törlesztésére fordítják.

Varga Juditnak maradt a felesben birtokolt balatonhenyei 2144 nm-es telke 195 nm-es házzal, amit, mint tudjuk falusi CSOK-kal épített ujjá, illetve 7926 és 8018 nm-es másik két telke, szintén felesben, szintén ‘henyén. További részletek itt.

Pintér Sándornak lógnak 1 milliárddal

Pintér Sándornak még mindig nem fizették ki azt a félmilliárd forintot, ami a 2013-as cégeladásából járna neki, de a belügyminiszter pénzügyileg így sincs rossz bőrben. Családi, baráti körben még mindig tartoznak neki közel 600 millió forinttal.

© kormany.hu

Ő viszont senkinek nem adósa. Rengeteg ingatlanja van, a feleségével közös forintmegtakarítása több mint 150 millióra, a dollárban és euróban lévő lekötései – forintra átszámolva – legalább 270 millióra rúgnak.

Akinek a pénze fogyott

Palkovics László innovációs- és technológiaminiszter 5 millió forinttal lett szegényebb egy év alatt. Friss vagyonnyilatkozata szerint 6 millió forint készpénze van, plusz 19 millió forintja a bankban. Egy évvel korábban még 4 millió forint készpénzről és 26 millió forintos bankbetétről számolt be.

Nem derül ki, miért nem tudott kijönni a fizetéséből, új ingó- vagy ingatlanvagyona ugyanis nem lett. Sőt, az egyik BMW motorkerékpárja sem szerepel már a nyilatkozatában, így már csak egy van neki. A Mitsubishi pickupja és a Lamborghini traktorja még mindig megvan, ahogy a 4 darab távcsöves vadászpuskája is. Illetve a kecskeméti háza, a szántója Pölöskén és az erdője Alsónemesapátiban.

Menczer Tamás kapott egy lakást?

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere egy kicsivel jobb évet zárt: ingatlanérdekeltségei nem változtak (egy lakás fele részben az övé, négy másikon haszonélvezeti joga van), megtakarításai pedig kicsit nőttek is, csaknem 2 millió forinttal.

A miniszternek a hathavi fizetését meghaladó készpénze 20 millió forint, a bankban csaknem 6 milliót tart, befeketetési jegyben pedig csaknem 6,4 milliója van. Az Ars Aesthenicában továbbra is 10 százalékos tulajdonos, aminek a korábbi ügyvezetőség helyett már csak a tagja.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter vagyona is gyarapodott: a miniszternek háza nincs, csak egy 2005-ös Volkswagenje, megtakarításai viszont 11,4 millióval gyarapodtak (vagyis durván fél éves fizetését spórolta meg), így durván 50 millió forintja van.

Menczer Tamás külügyi államtitkár még ennél is eredményesebb évet zárt: tavaly két ingatlant és a hathavi képviselői juttatásán felül 1 millió forint készpénzt tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában, idén viszont már belekerült egy 46 négyzetméteres bajai lakás is, mely ajándékozással került az államtitkár kizárólagos tulajdonába. Az egymillió már nincs meg.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak csak a hitele ugrott meg: 1,5 millió helyett már 19 millióval tartozik a banknak. A nyilatkozatból nem olvasható ki, ezt mire vette fel.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img