A terroristák elől menekülő külföldi szakembereken ütöttek rajta dzsihadisták Mozambikban

Ezt olvasta már?

Mozambik északkeleti részén iszlamista fegyveresek megtámadták a Total francia energetikai vállalat külföldi szakembereit evakuáló, 17 járműből álló konvojt, az eset az iszlamisták által lerohant Palma város közelében történt még pénteken – derült ki biztonsági és diplomáciai források legfrissebb értesüléseiből.

A külföldi szakemberek, akik a Total gázkitermelési projektjén dolgoztak, a város Amarula szállodájából menekültek el, ahol előzőleg a dzsihadisták támadása elől menedéket kerestek, egyes hírek szerint mintegy 200-an.

Az épületben rekedt emberek a kormányerők segítségét kérték kimenekítésükhöz.

A szállodában korábban egy ember meghalt, több megsebesült, feltehetően a szélsőségesek támadásában. Az épületből ugyanakkor helikopterekkel sikerült kimenekíteni húsz embert. Ezt követően 172 szakember úgy határozott, hogy autókon hagyja el a várost. A gépkocsioszlopban tizenhét jármű volt, de csak hétnek sikerült áttörni, mert a dzsihadisták a szállodától nem messze lecsaptak rájuk. A rajtaütésnek sok áldozata van, többen eltűntek. A mozambiki külügyminisztérium, a védelmi tárca, valamint a tartományi kormányzat nem válaszolt a Reuters hírügynökségnek a történtekkel kapcsolatos szombati megkeresésére.

A mozambiki hadsereg katonái járőröznek az utcákon egy 2018-as kétnapos támadás után.Forrás: AFP/Adrien Barbier

Az országos rendőrparancsnokság részletek ismertetése nélkül csupán annyit közölt, hogy mérlegelik a helyzetet. Az adatokat független forrásokból nem sikerült megerősíteni. Mintegy száz iszlamista március 24-én foglalta el Palmát, amely ellen három irányból indítottak támadást, nehézfegyverek bevetésével.

A kormányerők a támadásban komoly veszteségeket szenvedtek.

Szemtanúk szerint az egész település romokban hever, sokan meghaltak.

A kormányerők átcsoportosításokat végeznek, hogy helyreállítsák az ellenőrzést az Indiai-óceán partján, a tanzániai határ közelében fekvő, 52 ezer lakosú város felett. Egyes értesülések szerint sokan csónakokon menekültek el a szélsőségesek rohama elől.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img