A szomszédainknál mutatta meg a vihar, mi vár ránk pénteken – videók

Ezt olvasta már?

Heves zivatarok komoly károkat okoztak az áramhálózatban Ausztria déli részén, az ÖBB állami vasúttársaság leállította a vasúti forgalmat délután Karintia, Stájeroroszág és Kelet-Tirol tartományok területén.

Egyelőre nem tudni, hogy meddig fog szünetelni a vasúti közlekedés.

Az ÖBB közölte, hogy az éppen úton lévő vonatokat a legközelebbi állomásokra irányították át. Mindemellett pótlójáratok egyelőre csak korlátozottan állnak rendelkezésre, folyamatban van a vészhelyzeti menetrend kidolgozása – tette hozzá az osztrák vasúttársaság.

Az osztrák rendőrség és a vöröskereszt közölte, hogy

két gyerek vesztette életét az ítéletidőben Karintia tartományban.

A híradás szerint a gyerekek a St. Andrä település melletti kis tónál haltak meg, ahol a vihar fákat csavart ki a földből. Tíz ember megsérült.

Viharos széllökések miatt fák tucatjai dőltek az A2-es autópályára Griffen településnél. Áramkimaradások voltak továbbá az alagutakban, az Olaszországba vezető fontos közlekedési útvonalakat helyenként le kellett zárni a takarítási, valamint a javítási munkálatok idejére.

Olaszország: megpörgette az óriáskereket a vihar

Elérte Piombino városát az a durva vihar, ami Toszkánában tombol. A felhőszakadások és

a 140 km/h-t elérő széllökések már két halálos áldozatot követeltek eddig a térségben

– írja a Repubblica cikke alapján a hvg.hu.

A vihar hevességét jól érzékelteti Eugenio Giani toszkánai kormányzó videója, amin az látható, ahogy a heves széllökések megpörgetik a Piazza Bovio téren álló óriáskereket, arról pedig szakadnak le a kabinok – írják.

Heves vihar söpört végig Szlovénián csütörtökön délután, tetőket szakított le és fákat döntött ki, Ljubljanában többen könnyebben megsérültek – közölték a helyi hatóságok.

Szlovéniában is tört-zúzott a vihar

A szlovén fővárostól 20 kilométerre északnyugatra fekvő Kranj városában mintegy 70 épület tetejét rongálta meg a vihar.

Többen könnyebben megsérültek Ljubljanában, ahol a környezetvédelmi ügynökség adatai szerint óránkénti 102 kilométeres, viharos erejű széllökéseket mértek. Egy fa rádőlt egy nőre a Tivoli parkban, egy motorost elsodort egy leszakadt reklámtábla, és egy autóra gipszkarton zuhant egy közeli építkezésről.

Ezen a videón az látszik, ahogy a vihar lehámozza egy épület tetejét:

Több utat is elzártak a kidőlt fák. A rendőrség felhívta a lakosság figyelmét, hogy óvatosan közlekedjenek, amíg a tűzoltók el nem távolítják a törmeléket az utakról.

A környezetvédelmi ügynökség szerint a szél sebessége a Krvavec-hegyen elérte az óránkénti 113 kilométert, a közép-szlovéniai Trojane faluban a 109 kilométert és a 102 kilométert Ljubljana Bezigrad városrészben. Az ország nyugati részén, ahol gyakoribbak az erős széllökések, a szél sebessége nem haladta meg az óránkénti 100 kilométert.

Blaz Ster szlovén meteorológus szerint a vihar annak a légköri képződménynek a része, amely a Tirrén-tenger felett alakult ki, és amely áthaladt Korzikán és Olaszországon is. Korzikán hárman életüket vesztették és tizenketten megsérültek a csütörtök reggeli viharban.

Nyitókép: Forrás: Twitter

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában