A spanyolok karanténba küldik a Brazíliából és Dél-Afrikából érkezőket

Ezt olvasta már?

Elérkezett az áttörés Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi minisztérium ismertetése szerint a csütörtök este zárult egy hétben országszerte 46 796 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, 24 524-gyel, 34,4 százalékkal kevesebbet, mint...

Afrikában az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 3 milliót

Afrikában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta a 3 milliót csütörtök estére - jelentette be az afrikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (Africa CDC). Az Afrikai Unió...

Meredeken csökken az új koronavírusos esetek száma a briteknél

Az év eleji tetőzés óta nem mért ütemben javulnak a nagy-britanniai koronavírus-járvány visszavonulásáról tanúskodó legújabb adatok. A szigetországban az első és a második, koronavírus...

Erős utórengés volt Görögországban

Csütörtökön 5,9-es erősségű utórengés rázta meg Görögország középső részét, az előző napi 6-os erősségűre becsült földmozgás nyomán - közölte az athéni földtani intézet. Erős utórengés...

Spanyolország karanténkötelezettséget vezet be a Brazíliából és Dél-Afrikából beutazók számára – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A tárcavezető elmondta: annak érdekében, hogy elkerüljék a koronavírus új variánsainak intenzív terjedését, az említett országokból akár átszállással érkezőknek tíz napot karanténban kell tölteniük.Spanyolországban a brazil vírusmutációból két, a dél-afrikai változatból hat esetet diagnosztizáltak eddig – részletezte hozzátéve, hogy a brit verziót 613 fertőzöttnél azonosították.

A dél-európai ország korábban már több korlátozó intézkedést hozott a Brazíliából és Dél-Afrikából érkezőkkel szemben: csak a spanyol és andorrai állampolgárokat, illetve az érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieket engedik be, akiknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk. Emellett a repülőtéren antigéntesztet is elvégeznek rajtuk.
A karanténkötelezettségről szóló rendeletet életbelépésének ideje még nem ismert, mert az illetékes bíróság jóváhagyására vár.

Madrid, 2021 január 27Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Az egészségügyi miniszter kiemelte, hogy tovább csökken a koronavírus terjedése Spanyolországban, százezer emberből átlagosan 350-en fertőzöttek. Egy hete számuk 540 volt.

A koronavírus elleni oltás első dózisát mintegy 2,7 millióan kapták meg, mindkét adagot pedig 1,1 millióan. Spanyolországba eddig 3,6 millió dózis oltóanyag érkezett – mondta.

Carolina Darias beszámolt arról, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcinából áprilistól kezdve további 20,8 millió adag érkezik az Európai Unió és a gyógyszergyár közötti új megállapodásnak köszönhetően.
A spanyol kormány korábbi közlése szerint a vásárlás vakcinánként 15,5 euróba, összesen 322,4 millió euróba kerül. A szállítás ütemezése a második és harmadik negyedévben 7,8-7,8 millió, az utolsó negyedévben 5,2 millió oltóanyag lesz.

Februárban viszont a korábban várt 4 millió adag helyett 3,8 millió érkezik, mert a Moderna gyógyszergyár arról tájékoztatta a spanyol kormányt, hogy csak a tervezett mennyiség mintegy felét, 200 ezer adagot tud szállítani gyártási nehézségek miatt. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy márciusban pótolja az elmaradt tételeket.

A tárcavezető ezzel kapcsolatban ismét elmondta: tisztában voltak azzal, hogy az első negyedévben csak korlátozott mennyiségben áll majd rendelkezésre vakcina.

Véleménye szerint áprilistól felgyorsul az oltások üteme, ezért az oltási stratégiában már meghatározták, hogy a prioritást élvező csoportok után kor szerint haladnak tovább az idősektől a fiatalok felé. A cél az, hogy március végére a nyolcvan év felettiek 80 százaléka be legyen oltva – jegyezte meg.Kitért arra, hogy mivel az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár vakcinájának alkalmazásánál 55 éves korhatárt vezettek be, ezért a 45 és 55 év közöttiek oltását megkezdik a vakcinával, ha a befejeződik a fertőzésveszélynek kitett szakmai csoportok, például rendőrök, tanárok oltása.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Újabb, egy harmadik földrengés rázta meg Új-Zélandot, ezreket evakuáltak

Kevesebb mint nyolc óra alatt három földrengés rázta meg Új-Zélandot. Ezúttal 8,1-es erőséggű rengéseket mértek a Kermadec-szigetek térségében. Éppen ott, ahol csütörtökön a második...

Frissen gyúrt házi tészta, ropogós pizza: ilyen a LegyenAz. | Street Kitchen

Green Kitchen A maradék pöri újjászületik! Vegetáriánus ételek Egyszerűen nem lehet...

A Tunki-tunki sokkal több, mint egy nagyon szerethető magyar vállalkozás

A kakaós csiga önmagában is elég brutál A pirult sajt, a fokhagymás olaj, a ropogós...

Éttermi munka megváltozott munkaképességgel: a járványban nekik különösen nehéz

Levesek és főzelékek Az erőleves gyógyír testnek és léleknek, céklás verzióban különösen Levesek és főzelékek...

Gödöllőn nyitott új egységet a Paletta, főszerepben a fánk és a taco

Megúszós sütik Krémes finomság, ha gyors édességre vágytok Brutális fogások Jobb,...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -