A német segítséget kap a lengyel légvédelem

Ezt olvasta már?

Németország egy Patriot légvédelmi rakétarendszerrel és több Eurofighter vadászgéppel is erősítené a lengyel védelmi képességeket – mondta Christine Lambrecht a Rheinische Post című lapban közölt interjúban.

A lengyel védelmi minsizter máris üdvözölte a német ferlajánlást. Mariusz Blaszczak a Twitter közöltek szerint azt mondta, hogy a németektől kapot légvédelmi rakétákat az ukrán határ közelébe fogják telepíteni.

Patriot légvédelmi rakétaindító jármű. Fotó: Twitter

A napokban történt lengyelországi rakétabecsapódás egyik tanulsága, hogy a NATO egészének légvédelmét meg kell erősíteni. Ez különösen igaz az olyan partnerekre, mint Lengyelország, Szlovákia és a balti államok, amelyek közvetlenül határosak Oroszországgal és Ukrajnával – húzta alá a német védelmi miniszter.

Rámutatott, hogy Szlovákiát már támogatja is Németország Patriot rendszerekkel és vadászgépekkel. Ezt az együttműködést legalább 2023 végéig fenn kell tartani, szükség esetén még tovább – tette hozzá.

Német Eurofighter Typhoon vadászgépek. Fotó: Twitter
Német Eurofighter Typhoon vadászgépek. Fotó: Twitter

Kiemelte, hogy a német hadseregnél (Bundeswehr) is változtatásokra van szükség. Mint mondta, az Oroszország Ukrajna elleni háborújának hatására elindított 100 milliárd eurós program önmagában nem elég, a pénz felhasználásának szabályain is javítani kell. Az eddiginél gyorsabban és kevesebb bürokráciával kell végrehajtani a fejlesztéseket, ezért törölték el például az ötezer eurónál kisebb értékű beszerzésekre vonatkozó időrabló pályázati eljárást – fejtette ki Christine Lambrecht.

Lengyelországban november közepén történt rakétabecsapódás, az ukrán határ térségében egy falunál, Przewodównál, a robbanásban két ember meghalt.

Nyitókép: Fotó: Twitter

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában