A nagy-britanniai járványhelyzet további jelentős javulását mutatják az új számok

Ezt olvasta már?

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a pénteken közzétett új mérőszámok.

A brit statisztikai hivatal (ONS) ktudatta, hogy széleskörű lakossági próbaszűrésekre alapuló becslése szerint Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában – jelenleg 248 100 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma.
Ez azt jelenti, hogy Angliában minden 220 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 0,45 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus. 

Egy idős nő távozik, miután megkapta az AstraZeneca védőoltást a közép-angliai Birminghamben, 2021 január 21-én.Forrás: AFP/Darren Staples

Az ONS számítási módszertana a múlt héten 373 700, két hete 481 300 angliai fertőzöttet valószínűsített. Az egy héttel ezelőtti vizsgálat alapján abban az időszakban az angol lakosság 0,69 százaléka, a két héttel ezelőtti felmérés szerint 0,88 százaléka volt koronavírus-fertőzött, vagyis

két hét alatt hozzávetőleg a felére csökkent a lakosságarányos aktív fertőzöttségi ráta Angliában.
A statisztikai hivatal január végén még egymilliónál magasabbra taksálta az angliai koronavírus-fertőzöttek számát. Ez azt jelentette, hogy akkoriban 55 emberre jutott egy fertőzött, vagyis az angol lakosság 1,87 százaléka hordozta az új típusú koronavírust.

Boris Johnson brit miniszterelnök tanulókkal beszél az angliai Accrington egyik iskolájában 2021. február 25-én. Angliában a nyitási terv első lépéseként, március 8-án megindulhat a tanítás az összes iskolában.Forrás: MTI/AP/AFP pool/Anthony Devlin

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testülete (SAGE) által elvégzett legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett számítás szerint az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagban 0,7 és 0,9 között van.Az alsó becslési szint minimálisan emelkedett, mert a múlt héten még 0,6 volt, de a becslési sáv mindkét szélsőértéke továbbra is a kritikus 1-es szint alatt jár.

A pénteken ismertetett új becslés azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 7-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a járvány terjedési üteme e mérőszám szerint is lassul.

A testület számítási módszertana szerint a 0,7-0,9 közötti R ráta azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőzések száma minden egyes nap 3 és 5 százalék közötti ütemben csökken országos átlagban az előző 24 órához képest.

Egy védőmaszkot viselő utas a kutyájával a nyugat-londoni Heathrow repülőtér 2. terminálján 2020. december 21-én.Forrás: AFP/Niklas Halle’n

A SAGE pénteki kimutatása szerint az országos átlagon belül Londonban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány korábbi gócpontjában jelenleg 0,6-0,8 az R mérőszám. Ez – több más országrésszel holtversenyben – a legalacsonyabb regionális nagy-britanniai reprodukciós becslési sáv.

A tudományos testület számításai alapján a brit fővárosban minden nap 4-7 százalékkal csökken az előző 24 órához mérve az új koronavírus-fertőzések száma.
A brit kormány a járványhelyzet folyamatos javulásának hatására már a múlt héten egy szinttel alacsonyabbra csökkentette az addigi legmagasabb, ötös fokozatról a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img