A migránsválság elmérgesedésére figyelmeztetnek a balti védelmi miniszterek

Ezt olvasta már?

Lettország, Litvánia és Észtország védelmi miniszterei az Európai Unió külső, keleti határán kialakult migrációs válság elmérgesedésére figyelmeztettek csütörtökön.

Emberek nagyobb csoportjait gyűjtik össze és szállítják a határtérségbe, ahol illegális határátlépésre kényszerítik őket. Mindez növeli a provokációk és a súlyos incidensek lehetőségét, amelyek katonai területre is átterjedhetnek – írta Kalle Laanet észt, Artis Pabriks lett és Arvydas Anusauskas litván tárcavezető a közös nyilatkozatban. A védelmi miniszterek elítélték “a fehérorosz rezsim folyamatos hibrid támadásának tudatos eszkalációját”.Laanet, Pabriks és Anusauskas egységre és szolidaritásra szólította fel az uniós tagállamokat. Hangsúlyozták, hogy az Európai Uniónak gyakorlati támogatást kell nyújtania a külső határok védelmének megerősítéséhez.

Emellett kiemelték, hogy készek bilaterális alapon is támogatni Lengyelországot a migrációs válság kezelésében. A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, köztük nők és gyerekek. Többségük az iraki Kurdisztánból jött, de Szíriából és afrikai országokból is érkeztek. A helyzet hétfő óta különösen súlyossá vált, ezért Lengyelország a határt védő erők támogatására 15 ezer katonát is a térségbe vezényelt. Az Európai Unió azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy a migránsok határra szállításával az ellene elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img