A Mark Rutte vezette kormánypárt nyert a holland választásokon az exit poll eredmények szerint

Ezt olvasta már?

Az exit poll szerint a Mark Rutte miniszterelnök vezette kormánypárt, a konzervatív-liberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD) szerezte a legtöbb szavazatot a hollandiai parlamenti választásokon.

Az előrejelzések szerint a VVD 35 helyet szerzett a holland parlament 150 fős alsóházában, kettővel többet, mint az előző – 2017-es – parlamenti választásokon. A Sigrid Kaag által vezetett balliberális 66-os Demokraták párt végzett a második helyen 27 mandátum elnyerésével. A harmadik a Geert Wilders nevével fémjelzett, ellenzékben lévő, bevándorlásellenes Szabadságpárt, amelynek jelöltjei 17 helyet kaptak a holland törvényhozásban. A Thierry Baudet vezette euroszkeptikus Fórum a Demokráciáért 8 helyet szerzett az exit poll szerint.

Valószínűsíthető, hogy két kisebb, nemrégiben alakult pártformáció, az EU-párti Volt és a populista Helyes Válasz 2021 (JA21) is bekerül a holland parlamentbe.

Sikeres kormányalakítás esetén Mark Rutte immár negyedik miniszterelnöki mandátumát kezdheti, és ő lesz Hollandia leghosszabb ideig hatalmon lévő kormányfője. Az exit poll szerint Ruttének legalább két párttal kell koalícióra lépnie, hogy megszerezze a parlamenti többséghez szükséges 76 mandátumot.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett biztonsági intézkedések miatt három napig tartó választásokon rekordmennyiségű, 37 párt versengett a parlament alsóházának 150 székéért.

Nyitókép: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában