A lengyelek visszatérnek Magyarországhoz és a V4-es együttműködéshez

Ezt olvasta már?

Új, a nézetbeli eltéréseket is figyelembe vevő együttműködési módot lehetne kidolgozni a visegrádi csoportban (V4) és a lengyel-magyar kapcsolatokban ott, ahol az országainkat értékek és érdekek kötik össze – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy vasárnap megjelent interjúrészletben.

A Sieci lengyel konzervatív hetilapban hétfőn megjelenő interjúnak vasárnap a wpolityce.pl hírportálon közzétett részletében Morawiecki beismerte: az ukrajnai háborúhoz való viszony valóban megosztó volt. Hozzátette: idővel “az összes többi ügy, amelyben szolidaritással, megértéssel és kölcsönös támogatással voltunk egymás iránt, újból erőteljesen össze fog kötni minket”.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Orbán Viktor kormányfőForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

“Mindnyájan tudjuk, hogy a V4-en belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat” – fogalmazott, hozzáfűzve: adott esetben egy plusz egy, plusz egy, plusz egy összege nem négy, hanem hét vagy nyolc.A V4 ezért megmaradt akkor is, ha a tagországoknak “különféle, egymástól néha nagyon eltérő kormányaik voltak” – idézte fel.

Arra a kérdésre válaszolva, “visszatérhetnek-e a visegrádi találkozók”, Morawiecki bejelentette: olyan megoldás kidolgozására szeretne kísérletet tenni, amely keretében, világosan megnevezve az eltéréseket, tiszteletben tartva az ukrán barátaink érzékenységét, visszatérhetnénk a V4-en belüli együttműködéshez, valamint a Magyarországgal közös cselekvéshez is azokon a területeken, amelyeken értékek és érdekek kötnek össze minket”.A kormányfő bízott egy ilyen “kölcsönös megértési platform” kidolgozásában. Úgy látta: a lengyelek is “ma jobban készek arra, mint amire márciusban vagy áprilisban voltak”.

A V4 kormányfői utoljára az országcsoport magyar elnöksége során, március 8-án találkoztak Londonban, az Egyesült Királysággal bővített formátumban. Hivatalosan meg nem erősített lengyelországi értesülések szerint a V4 soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia október végére tervezi a visegrádi miniszterelnökök csúcstalálkozóját.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában