A képviselőház demokratái ismét Pelosit szavazták meg házelnöknek

Ezt olvasta már?

Helyszíni hírügynökségi értesülések szerint a képviselőházi demokraták zárt ajtók mögött tartott találkozóján a 80 éves Pelosi azt mondta: fő feladatai között lesz a jogérvényesítés reformjára vonatkozó törvényjavaslat elfogadtatása, illetve az, hogy a törvényhozás az egészségügyi ellátással és a környezetvédelemmel is foglalkozzon. „A koronavírus-járvány rámutat az egészségügyi ellátórendszerünkben uralkodó igazságtalanságra, amivel foglalkoznunk kell, hogy leszámoljunk a vírussal, hogy tisztelettel adózzunk hőseink előtt, és pénzt tegyünk az amerikai emberek zsebébe” – jelentette ki Pelosi hivatalának feljegyzései szerint.

A demokraták hónapok óta hadakoznak a republikánusokkal a járvány okozta válság enyhítését célzó segélyről szóló javaslat miatt. Ha a két félnek a következő hetekben nem sikerül megállapodnia, a kérdés várhatóan a fő témakör lesz 2021 elején.

A képviselőházi demokraták tagjai közül szintén újraválasztották többek között Steny Hoyert, a frakció vezetőjét és James Clyburn frakcióvezető-helyettest.

A november 3-i amerikai elnökválasztást megelőzően a demokraták bizakodóak voltak azzal kapcsolatban, hogy sikerül növelniük a republikánusokkal szembeni 232-197 arányú létszámfölényüket az alsóházban, ahol egy képviselővel a Libertárius Párt is jelen van, öt képviselői hely pedig betöltetlen. Bár több helyen még mindig nem született végleges választási eredmény, a Reuters szerint valószínű, hogy a demokraták akár egy tucat képviselői helyet is veszíthetnek a képviselőházban, ami még nehezebbé teheti számukra, hogy keresztülvigyék ott jogalkotási menetrendjüket.

Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában