A határvédelemi törvény módosítását kezdeményezi a lengyel kormány

Ezt olvasta már?

Jóváhagyta a lengyel kormány a határvédelemről szóló törvény módosításának tervezetét, amely lehetővé tenné belépési tilalom elrendelését a lengyel-fehérorosz határ menti, jelenleg rendkívüli állapot alá eső térségben, és szabályozná az onnan eddig kitiltott újságírók munkáját is.

A határ menti sávban november 30-án véget ér a Fehéroroszország felől érkező migrációs nyomás miatt szeptember elejétől érvényes rendkívüli állapot, amely a lengyel jog szerint nem hosszabbítható tovább.

Migránsok a lengyel határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén november 8-ánForrás: MTI/AP/BelTA/Leonid Shcheglov

A parlament elé kerülő tervezet célja az, hogy az állam vagy a közbiztonság veszélyeztetése esetén biztosítsa a határőrség munkájának hatékonyságát – olvasható a lengyel kormányfői hivatal közleményében.

Az újságírók is dolgozhatnak majd a határon

A belépési tilalmat a tervezet szerint belügyminiszteri rendelet alapján vezethetik majd be a határ menti térség meghatározott területein. A lengyel belügyminiszter-helyettes, Maciej Wasik hétfőn a közszolgálati hírtelevízióban elmondta:

a módosítások lényegesen szűkebb körű szigorításokat tartalmaznak a rendkívüli állapotról szóló előírásokhoz képest.

Meghatározott elvek alapján, a határőrség által megszabott módon dolgozhatnak a határ mentén újságírók is, őket a most érvényes rendkívüli állapot teljesen kizárja a térségből. Wasik szerint az említett előírások a lengyel országos szintű szerkesztőségekre vonatkoznak.

A tervezet azt is lehetővé teszi, hogy a határőrök majd nagyobb, hátizsákszerű szerkezeteket használhassanak a tömegoszlató szerek szórására.

Készenlétben a lengyel határőrség

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. A fehérorosz-lengyel határon múlt hétfőn vált élesebbé a helyzet, azóta a lengyel becslések szerint

3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén.

A külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni a határon, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

A hétfői nap folyamán a lengyel hatóságok arról számoltak be, hogy a múlt hét óta bezárt Kuznica Bialostocka határátkelő fehérorosz oldalára a fehérorosz fegyveresek kíséretében jelentős migránstömeg érkezett meg, egyúttal szinte megüresedett a határátkelő közelében az utóbbi napokban létesített, több mint ezer fős tábor. Estére a bevándorlók sátrakat vertek a határátkelőn. A helyszínre kivezényelt lengyel határőrség készenlétben van.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img