A guineai kormány hivatalosan is megerősítette az ebolajárványt

Ezt olvasta már?

A guineai kormány hivatalosan megerősítette, hogy ebolajárvány tört ki az országban, ahol eddig hét esetet találtak, amelyek közül három már halállal végződött.

Sakouba Keite, a guineai egészségvédelmi hatóság igazgatója elmondta, hogy az első halálesetet január végén jegyezték fel Goueckében, a libériai határtól nem messze. Az áldozat temetését február 1-jén tartották, és nem sokkal később több résztvevőnél jelentkeztek a hasmenéses, hányásos, lázas, vérzéses tünetek. 

Ma korán reggel a conakryi laboratórium megerősítette az ebolavírus jelenlétét. Összesen hét esetet számoltunk össze, melyek közül három halálos volt. Ez azt jelenti, hogy Guineában ismét ebolajárvány van – jelentette ki Keite.

A védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozót fertőtlenítőszerrel permetezik be a guineai Conakryban, a Nongo Ebola kezelőközpontban, 2015. augusztus 21-énForrás: AFP/Cellou Binani

Az Egészségügyi Világszervezet conakryi képviselője azonnali segítséget ígért a guineai kormánynak.
Guineában legutóbb öt évvel ezelőtt volt ebolajárvány. A 2013-tól 2016-ig tartó nyugat-afrikai ebolajárvány volt a legsúlyosabb a kontinensen, 11 300 emberéletet követelt. Az ebolavírus 1976-ban jelent meg először emberek között a mai Kongói Demokratikus Köztársaság területén.

Jelenleg már két kísérleti oltóanyag is rendelkezésre áll a fertőzés megelőzéséhez, de a magas halálozási aránnyal járó betegség továbbra is gyógyíthatatlan.  

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában