A globális energiaválság miatt Japán visszatér az atomenergia felhasználásához

Ezt olvasta már?

Japán a globális energiaválságban egyre inkább az atomenergiára támaszkodik. A kormány csütörtökön elfogadott irányelve előírja a meglévő reaktorok élettartamának meghosszabbítását az eredetileg megszabott 60 éven túl.

Mindemellett Japán megkezdi következő generációsatomerőművek építését is, amelyekkel hosszabb távon le fogják váltani a jelenleg működőket is. 

Fukusima Dai-ichi atomerőmű Okumában, Fukusima prefektúrábanForrás: AFP/Charly Triballeau

Japán, a világ harmadik legnagyobb nemzetgazdasága ezzel teljes egészében búcsút mondott a 2011 márciusában a fukusimai Daiicsi atomerőműben egy földrengés és szökőár következtében bekövetkezett baleset után érvénybe léptetett atomenergia-felhasználási korlátozásoknak.

A lehetséges legnagyobb mértékben ki kell használnunk az atomenergiát” – jelentette ki nemrégiben Fumio Kishida miniszterelnök.

A nyersanyagokban szűkölködő iparosodott ország egyrészt csökkenteni akarja az olaj- és gázimporttól való függőségét, másrészt teljesíteni szeretné éghajlatvédelmi céljait is. Ehhez a megújuló energiaforrások növelése mellett elengedhetetlenül szükségesnek tekintik az atomenergia igénybe vételét is. Japán 2030-ra villamos energiájának mintegy 20-22 százalékát atomenergiából, 36-38 százalékát pedig megújuló energiaforrásokból tervezi előállítani.

A fukusimai baleset után Japán leállította az összes reaktorát, és sokkal szigorúbb biztonsági előírásokat vezetett be. A kormány mostani intézkedésével gyakorlatilag a kiesett időt adja vissza az atomerőművek üzemeltetőinek. Vagyis egy-egy reaktor akár 70 évig is üzemelhet.

A leállított 27 reaktorra az üzemeltetők már benyújtották az újraindításhoz szükséges kérelmet. A biztonsági követelményeket 17 reaktor teljesítette, amelyek közül tízet már vissza is kapcsoltak a hálózatra.

Kedden egy bíróság elutasította a mihamai atomerőmű környékén élőknek biztonsági aggályokra hivatkozó követelését a legidősebb, több mint 40 éves működő reaktor leállítására.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában