A Gazprom bejelentésétől minden megváltozik

Ezt olvasta már?

Az orosz Gazprom állítása szerint Ukrajna nem továbbítja teljes egészében a területén áthaladó vezetékes földgázszállításokat a Moldovai Köztársaságba.

A Gazprom orosz energetikai vállalat rögzíti a moldovai fogyasztók ellátására szánt orosz gáz ukrajnai elszámolását a Moldovagaz moldáv vállalattal kötött szerződés alapján – jelentette be november 22-én a cég sajtószolgálata a Telegram-csatornájukon.

A cég továbbá közölte, hogy a Gazprom által a Moldovába ukrán területen keresztül tranzitra szállított gáz mennyisége meghaladja az Ukrajna és Moldova határán a moldávoknak továbbított fizikai mennyiséget – írja az iz.ru.

A vállalat figyelmeztetett, hogy amennyiben az Ukrajnán keresztül szállított gázmennyiség hiánya fennmarad, november 28-tól csökkenteni fogják a moldovai fogyasztók gázellátását.

A Gazprom bejelentésétől minden megváltozik.Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Megjegyezték azt is, hogy a Moldovagaz előző nap kifizette a Gazpromnak a novemberi szállítások egy részét.

A Gazprom keddi közleménye szerint Ukrajna 52,5 millió köbméter gázt nem továbbított a szomszédos Moldovai Köztársaságnak. „A vezetékbe betáplált gázmennyiség nem egyezik meg az ukrán-moldovai határon átadott mennyiséggel” – írja a közlemény.

Amennyiben ebben nem történik változás, „hétfőtől csökkenni fog a napi szállított gázmennyiség” – közölte a Gazprom a konkrét mennyiség megnevezése nélkül.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában