Array

A Fradi megmutatta, hogyan kell érvényesíteni a papírformát – NSO – Nemzeti Sport

Ezt olvasta már?

A Ferencváros Djurgarden elleni BL-selejtezős sikere (2–0) után a meccs fontosabb statisztikái (elsősorban az InStat Football számai) segítségével megvizsgáljuk, mely tényezők eredményezték a magyar bajnok győzelmét, és melyek a legfontosabb tanulságok a selejtező 2. fordulója előtt, melyben már a jóval nagyobb játékerőt képviselő skót Celtic vár Szerhij Rebrov tanítványaira.

Így ünnepelt a meccs két ferencvárosi főszereplője, Tokmac Nguen (fekete cipőben) és Somália (mellette) (Fotó: Török Attila)


Hirdetés

HIBA NÉLKÜLI VÉDEKEZÉS ÉS EGY KIMAGASLÓ EGYÉNI TELJESÍTMÉNY – A GYŐZELEM KULCSA

A Ferencváros szerdán tulajdonképpen érvényesítette a papírformát és hazai pályán simán győzött a svéd bajnok Djurgarden ellen. Az elmúlt években sajnos számos esetben megtapasztalhattuk, többször a Fradi példáján is – elég csak az elmúlt évekből az albán FK Partizani Tirana vagy a bosnyák FK Zeljeznicar elleni párharcokra gondolni –, hogy a nemzetközi porondon sokszor még az esélytelenebb riválisok ellen sem tudják ugyanazt a támadófutballt bemutatni kupacsapataink, mint a hazai élvonalban. Kilépve az európai színtérre a kulcsemberek gyakran leblokkolnak, elfogy a tudomány, megremegnek a lábak, döntő helyzetben hibázik az NB I-ben egyébként stabil védelem.

 EZ NEM AZ A DJURGARDEN VOLT – SVÉD SAJTÓVISSZHANG
A svéd sajtó nem szentel kiemelt figyelmet a Ferencváros–Djurgarden (2–0) BL-selejtezőnek, a legnépszerűbb oldalak közül az expressen.se-nél és az aftonbladet.se-nél sem szerepelt már a mérkőzés a szerda reggeli vezető hírek között. A korábbi cikkeiben azt mindkét portál kiemelte, hogy a Djurgarden számára nem jött be a taktikaváltás, a három belső védős rendszer. A svéd bajnok egyik edzője, Thomas Lagerlöf szerint ha maradnak a megszokott, négyvédős megoldás mellett, akkor 25 perc elteltével három gólt kapnak a Fraditól. Ezzel együtt mindkét említett portál úgy fogalmaz, hogy a Ferencváros ellen látott Djurgarden futballja nem hasonlított arra, ami a svéd bajnokságban jellemzi a csapatot, mert nem tudta ugyanazt a labdabirtoklásra épülő támadófutballt bemutatni. Az expressen.se kiemeli, hogy az új felállásban a középpályán egyfajta összekötő, kulcsszerep hárult volna a zambiai Emmanuel Bandára, akit azonban sérülés miatt már a 18. percben le kellett cserélni, és az ő elvesztése is nagyban befolyásolta a meccs alakulását. Utóbbi lap végkövetkeztetésében leszögezi, a Djurgarden az Európa-ligában még eljuthat a csoportkörig, de ahhoz a saját, a szerdán látottnál magasabb színvonalú játékát kell produkálnia. (Azt is megjegyzik egyébként, hogy a svéd csapat vesztét egy norvég játékos jelentette Tokmac Nguen személyében.) 

A svéd sajtóvisszhangot elnézve most a Djurgarden járt így, miközben a Ferencváros a hét kaput eltaláló lövéséből – összesen 11 kísérlete volt a Fradinak, öttel több, mint múlt héten az MTK elleni bajnokin (1–1), és a kaput eltaláló lövések száma is ugyanennyivel volt több – kettő is góllal fejeződött be. A svédek is hasonló számban, tízszer próbálkoztak kapura lövéssel, de ebből négyet blokkolt a ferencvárosi védelem, három nem találta el a kaput, a maradék három esetben pedig Dibusz Dénesnek nem okozott problémát a hárítás.

Leszögezhetjük, a múlt heti örökrangadóhoz képest a védelemben a grúz válogatott Lasa Dvali helyett ezúttal az új szerzeménnyel, a bosnyák válogatott Adnan Kovaceviccsel, szűrőposzton pedig Sigér Dávid helyett Somáliával felálló Ferencváros védekezése jóval stabilabbnak tűnt, mint az MTK ellen (a kék-fehérek 12-szer lőttek kapura, ebből ötször el is találták a kaput, egy gólt szereztek, de több nagy helyzetet is kihagytak). A svédek igazából egyetlen ziccerig sem jutottak el, a tizenhatoson belülről csak egyszer próbálkoztak lövéssel, akkor sem találták el a kaput. A Djurgarden xG-mutatója (ami a helyzetek minősége alapján elvárható gólok mennyiségét jelzi) 0.29 volt, a Fradié 1.2.  

A Fradi úgy tudott győzni, hogy a bajnoki meccseihez hasonlóan irányította a játékot, többet birtokolta a labdát ellenfelénél (még ha csak 55 százalékban is, míg az MTK ellen 63 százalék volt ugyanez a szám), több párharcot nyert (77-et, a svédek 67-jével szemben), tehát a Djurgardennel ellentétben képes volt a saját futballját játszani. Így pedig annak, az északi csapatokkal szemben elbukott kupacsaták után gyakran hallott kifogásnak sem volt jelentősége, hogy arrafelé tavasz-őszi rendszerben folyik a bajnokság és ezért a nyári selejtezők idején jobban játékban vannak.             

Amit, illetve akit még ki kell emelni, az a kulcsemberek szerepe, valamint Tokmac Nguen teljesítménye. Az NB I-ben alapvetően a nagy négyes, vagyis a Tokmac Nguen, Isael, Olekszandr Zubkov, Franck Boli sor határozza meg a Ferencváros támadójátékát. A csapat erejét az adja, hogy négyük közül adott napon bármelyikük képes kulcsszereplővé válni, és ha valamelyiküknek gyengébben is megy a játék, általában akad valaki, aki kisegíti a csapatot. A nyáron végleg megszerzett ukrán Zubkov sérült, a felkészülési találkozókon és az MTK ellen sem szerepelt, az ő játéka a Djurgarden ellen is hiányzott, a posztján szereplő, újonnan igazolt albán válogatott Myrto Uzuninak láthatóan még időre van szüksége (a 17 párharcából csak kettőt nyert meg, támadásban egyet sem). Isaeltől hiányoztak a gólhelyzetet teremtő kulcspasszok (egy ilyet sem láttunk tőle a svédek ellen, de már az MTK ellen is visszafogottan játszott magához képest), ezek nélkül pedig Franck Boli sem tudott a védők mögé kerülni (egy lövése volt, ám nem találta el a kaput). A norvég-kenyai-dél-szudáni Tokmac Nguen viszont ihletett formában futballozik: az MTK ellen szépségdíjas góllal egyenlített, a Djurgarden ellen pedig két lövésből szerzett két gólt, mindkettőt egy-egy mintaszerű kontra végén.

Egy kimagasló egyéni teljesítmény és a kiegyensúlyozott csapatvédekezés (amelyből ezúttal mindenki fegyelmezetten kivette a részét) elegendő volt ahhoz, hogy a Ferencváros érvényesítse a papírformát.  

 A FERENCVÁROS–DJURGARDEN (2–0) MECCS FONTOSABB STATISZTIKÁI
Labdabirtoklás: 55:45%
Kapura lövés/kaput eltaláló:
11/7–10/3*
Passzok/sikeres: 595/510 (86%)–491/398 (81%)
Támadások száma: 94–78
Megnyert párharcok: 77–67
Labdaszerzések/ellenfél térfelén: 65/18–62/13
xG: 1.2–0.29**
 Források: Instat Football; *uefa.com; **wyscout

ZUBKOVÉKRA SZÜKSÉG LESZ – TANULSÁGOK A CELTIC ELŐTT

A Ferencváros–Djurgarden (2–0) meccs legfontosabb statisztikái után érdemes előretekinteni a jövő heti, Celtic elleni, skóciai párharcra, amit a BL-selejtező 2. fordulójában rendeznek majd.

Az 1. fordulóban az izlandi KR-t 6–0-val kiütő glasgow-iak két gólt is szélről érkező beadás után szereztek, illetve kétszer is fejjel találtak be, egyszer pedig egy saját térfélről felívelt labdából. Sokkal inkább megvalósítják a gyakorlatban az északi, illetve a klasszikus brit játékfelfogást, mint a Djurgarden, amely próbálkozott ugyan a szélsőjátékkal (a támadásaik 61 százalékát a bal, 39 százalékát a jobb oldalon vezette), de nem tudott helyzeteket kialakítani.  

A lövéssel záruló támadások megoszlása az FTC–Djurgarden meccsen, a százalék fölött a támadás veszélyességét jelző xG-mutató látható (Forrás: wyscout)

Viszont éppen a Celtic várhatóan aktív szélsői miatt védekezésben és támadásban is kulcsfontosságú lehet, hogy a Fradiban milyen teljesítményt nyújtanak a szélső védők és a széleken futballozó középpályások. A Djurgarden ellen a lövéssel záruló támadások közül 52 százalékban a bal oldalról indult az FTC, 48 százalékban középről, a jobb oldalról indulva viszont nem volt lövéssel záruló akciója.  

A Ferencváros tétmérkőzésein az előző idényben csak kétszer fordult elő (egyszer a Magyar Kupában, majd az NB I 32. fordulójában, a már tét nélküli, Fehérvár elleni találkozón), hogy a jobb oldali játék két vezére, a támadó Olekszandr Zubkov és a védőként játszó Lovrencsics Gergő közül egyikük sem lépett pályára. Az új idény első két tétmeccsét azonban mindketten kihagyták sérülés miatt. Az ő összeszokott párosuk védekezésben és támadásban egyformán sokat jelenthet a Fradi számára, ezért kulcskérdés lehet, hogy a Celtic otthonában vállalni tudják-e a játékot.

Persze az is döntőnek bizonyulhat, Isael képes lesz-e feljavulni a passzjátékban (a Djurgarden ellen csak hét jó támadópassza volt 13 kíséretből), Boli megnyeri-e a támadópárharcait (a Djurgarden ellen 21-ből csak hatszor sikerült), a svédek ellen remeklő Somália tud-e hasonló hatékonysággal szűrni (83 százalékos szerelési mutatót, egy kulcspasszt és az ellenfél térfelén két labdaszerzést is produkált a 22-ből 17 megnyert párharca mellett, az InStatnál Nguen után az övé volt a második legmagasabb teljesítményindex), és lesz-e olyan támadó, mint Nguen, aki az összes lövését gólra tudja váltani. Jövő szerdán, Glasgow-ban kiderül…

BAJNOKOK LIGÁJA-SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
Ferencváros–Djurgarden (svéd) 2–0
(1–0)
Budapest, Groupama Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: San (svájci)
FTC: Dibusz – Botka, Kovacevic, Blazic, Civic – Haratin, Somália – Uzuni (Varga R., 84.), Isael (Laidouni, 75.), Nguen (Skvarka, 63.) – Boli. Vezetőedző: Szerhij Rebrov
DJURGARDEN: Bratveit – Une Larsson, Nyholm, Berg – Witry, Ulvestad, Karlström, Augustinsson – Banda (Holmberg, 18.), Kujovic (Chilufya, a szünetben), Edwards (Radetinac, 75.). Vezetőedző: Kim Bergstrandés Thomas Lagerlöf
Gólszerző: Nguen (33., 62.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában