A felvidéki magyarság továbbra is számíthat a magyar kormány támogatására

Ezt olvasta már?

Elmondta Orbán Viktor, hogy hány embert terveznek beoltani a következő hetekben

Az éltünket két párhuzamos folyamat határozza meg, egyrészt zajlik a regisztráltak oltása, másrészt újult erővel támad a vírus harmadik hulláma. A célegyenesben vagyunk, most...

Négy embert alkalmazó kisvállalkozásra bízták az oltási tervet Belgiumban, összeomlott a rendszer

23%-kal emelkedik naponta a kórházba szállított koronavírusos betegek száma Belgiumban, a világ talán legrosszabbul védekező országában. A teljesen követhetetlen enyhítések és szigorítások, a kiszámíthatatlan...

Öt ember meghalt egy lengyelországi buszbalesetben

Öt ember meghalt és körülbelül 40 megsérült, amikor egy ukrán busz az árokba hajtott Lengyelország délkeleti részén.  A Reuters azt írja, hogy öt ember meghalt és...

Növekvő az aggodalom a COVID-utóhatások miatt

Brit lapokban egyre gyakrabban visszatérő téma, hogy ottani statisztikák szerint a korábbi Covid-betegek legalább 20 százalékának négy héttel azután, hogy orvosilag gyógyultnak nyilvánították őket,...

A felvidéki magyarság továbbra is számíthat a magyar kormány támogatására és segítségére – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután csütörtökön Pozsonyban tárgyalt Forró Krisztiánnal, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökével.

– Magyarország kormánya továbbra is azt vallja, hogy nem nekünk, Budapestről kell megmondani, hogy mi a jó a határon túli magyar közösségeknek. Sokkal célravezetőbb az, ha megkérdezzük tőlük, hogy milyen segítségre van szükségük. Az elmúlt tíz esztendőben ezt a nemzetpolitikai irányvonalat követtük, és hogyha végignézünk a határainkon túl, a szomszédos országok területén élő magyar nemzeti közösségek jelenlegi állapotán, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy ez a helyes politika – mondta a politikus.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Balogh Zoltán

Tartalmi és szimbolikus sikerek

Magyarország kapcsolata soha nem volt olyan jó Szlovákiával, mint jelenleg, aminek természetes haszonélvezői a felvidéki magyarok is.

–Azon leszünk, hogy a két ország kapcsolatait továbbra is legalább ezen a szinten tartsuk – mondta Szijjártó Péter. Rámutatott arra, hogy sok tartalmi és szimbolikus siker is ünnepelhető, legutóbb ilyen volt a Monostori híd Komáromnál.

– Azt szeretnénk, hogyha a Felvidék is közös sikertörténet lenne, hiszen itt él a magyar közösség, amely életszínvonalának és körülményeinek javítása fontos célkitűzésünk akkor, amikor a felvidéki Gazdaságfejlesztési Program megindításáról, illetve folytatásáról döntünk – mondta a tárcavezető.

Megerősítette, hogy Magyarország folytatja a programot a világjárvány közepette is, a határon túli közösségek támogatása ebben a helyzetben is fontos célkitűzése és prioritása a kormánynak.

3800 felvidéki vállalkozás pályázatát támogatták

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a Felvidéki Gazdaságfejlesztési Program keretében a kormány eddig 3800 ottani vállalkozás pályázatát támogatta,

21 milliárd forintnyi költségvetési forrást küldött a Felvidékre, amiből 41 milliárd forintnyi beruházás jött létre.

– Abban maradtunk a szlovák partnerekkel, hogy a gazdasági vegyesbizottság keretein belül folytatjuk a Felvidéki Gazdaságfejlesztési Programmal kapcsolatos koordinációt – mondta a tárcavezető.

Magyarországnak az az érdeke, hogy a határ két oldalán élő közösségek minél könnyebben, gyorsabban és akadálytalanabbul jussanak el egymáshoz, és ez akkor is általános célkitűzés marad, ha most a világjárvány “utánpótlásának” elvágása érdekében korlátozó intézkedéseket kellett hozni a határokon.

A keleti részen is lesz autópálya-összeköttetés

Szijjártó Péter tárgyalt Pozsonyban Andrej Dolezal szlovák közlekedési miniszterrel is, akivel egyetértettek abban, hogy 2023-ig befejezik hat új határátkelő építését. Emellett fontos, hogy a határ menti közösségek minél sűrűbb közösségi menetrendet tudjanak használni. Szjjártó Péter ezért

javasolta Dolezalnak, hogy indítsák újra a vasúti személyszállítást Győr és Pozsony, Szob és Párkány, Komárom és Révkomárom között, valamit a salgótarjáni vasútvonalon.

Dolezal nyitottságot mutatott erre. Egyetértettek abban, hogy Budapestet Pozsonyon, illetve Csehországon keresztül Varsóval majdan összekötni hivatott gyorsvasút magyar-szlovák határátmenete Győr és Dunaszerdahely között legyen, és bővítsék ki közútival is.

A két ország nyugati végein történő autópálya-összeköttetés hamarosan kiegészül a keleti végeken is egy autópálya-összeköttetéssel: a következő év harmadik negyedévében befejeződnek az építkezési munkálatok a Miskolcot Kassával összekötő autópálya-szakaszon.

Magyar településnév-táblákat szeretnének

– A szlovák kormánnyal folyamatosan konzultálunk a felvidéki magyarságot illető kérdésekről, a szlovák kormány hozzáállása konstruktív,

a kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködés lehetővé teszi, hogy számunkra is fontos kérdésekben előrelépjünk – mondta Szijjártó Péter, és ezzel összefüggésben említette a kétnyelvű anyakönyvvezetés első lépéseinek a megtételét abban a 16 dél-szlovákiai járásban, ahol erre a magyarság száma miatt lehetőség és szükség van.

A magyar fél szeretne továbbmenni, például hogy a tömegközlekedési eszközökön a bemondás magyar nyelven is elhangozzon, és magyarul is megjelenjenek a magyar települések nevei a közúti jelzőtáblákon a magyarlakta területeken.

– A két ország vezetése között kialakult jó kapcsolat kellő bizalmi alapot ad ahhoz, hogy ezeket az intézkedéseket – amelyekre régóta vár a felvidéki magyarság – majd meg tudjuk tenni – mondta Szijjártó Péter, és hozzátette, hogy ebben a munkában számítanak a Magyar Közösség Pártjára.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Újabb letartóztatások hamis vakcinák miatt: ez csak a jéghegy csúcsa lehet

A dél-afrikai rendőrség 400 ampullányi, összesen 2400 adag hamis oltást kobzott el, jókora adag, szintén hamis 3M-maszkkal egyetemben. Három kínai és egy zambiai gyanúsított...

Hulladékmentes vendéglátás a Covid alatt: lehetetlen vagy létezik?

A legjobb reggelik Kísértetiesen hasonlít az avokádókrémre Brutális fogások Tunkolnivalóan szaftos...

Frissen gyúrt házi tészta, ropogós pizza: ilyen a LegyenAz. | Street Kitchen

Green Kitchen A maradék pöri újjászületik! Vegetáriánus ételek Egyszerűen nem lehet...

A Tunki-tunki sokkal több, mint egy nagyon szerethető magyar vállalkozás

A kakaós csiga önmagában is elég brutál A pirult sajt, a fokhagymás olaj, a ropogós...

Éttermi munka megváltozott munkaképességgel: a járványban nekik különösen nehéz

Levesek és főzelékek Az erőleves gyógyír testnek és léleknek, céklás verzióban különösen Levesek és főzelékek...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -