A félelmek szerint így vezethet zavargásokhoz a német energiaválság

Ezt olvasta már?

Stephan Kramer, Türingia tartomány alkotmányvédelmi hivatalának elnöke azzal számol, hogy a magas energiaárak miatt az emberek ősztől az utcákra vonulhatnak. A ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva úgy vélte, hogy a magas energiaárak miatti tüntetések erőszakos cselekményekbe csaphatnak át.

Szavai szerint a koronavírus-járvány idején zajlott oltásellenes megmozdulások eltörpülhetnek az őszre, télre várható tüntetések mögött.

Az energiaválság érzelmileg túlfűtött egzisztenciális válsághoz vezethet, amely a lakosság széles rétegeit érintheti

– vélekedett Kramer. A hivatal elnöke abból indul ki, hogy a lakosság törvényes tiltakozását szélsőséges elemek használják ki.

Mindez ahhoz vezethet, hogy erőszakos cselekményekre kerülhet sor különböző vagyontárgyak, illetve személyek ellen. Sőt nem zárhatók ki a klasszikus terrorizmus megnyilvánulásai sem a rendszer megdöntésének céljával – derült ki szavaiból. Mindehhez képest a járvány idején zajlott, részben erőszakos megmozdulások semmiségnek tűnhetnek – tette hozzá.

Brandenburg tartomány alkotmányvédelmi hivatalának elnöke ugyancsak az esetleges erőszakos megmozdulások veszélyére figyelmeztetett. Jörg Müller szerint szélsőséges elemek az energiaválságot és a magas inflációt saját céljaikra használhatják ki.

„Szélsőséges elemek a düh teléről álmodnak Németországban”

– fogalmazott a brandenburgi hivatal elnöke.

A közelmúltban hasonlóan nyilatkozott a szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser is, a napokban azonban némileg finomított álláspontján. A miniszter egy interjúban korábban úgy fogalmazott, hogy az energiaválság kapcsán a populisták és a szélsőséges elemek érzik esélyeiket.

Ezúttal viszont azt hangoztatta, hogy a válság ellenére nem számít erőszakos tiltakozásokra.

„Nem gondolom, hogy az energiaválság népfelkeléshez vagy hasonlóhoz vezethet” – hangoztatta a politikus egy potsdami rendezvényen.

A miniszter ugyanakkor felszólított arra, hogy mindenki pontosan mérje fel, kivel tüntet közösen. Szavai szerint szélsőjobboldali csoportok azért szerveznek tüntetéseket, hogy gyengítsék az államot. Számukra ezért teljesen közömbös, hogy a járvány elleni intézkedésekről vagy éppen az energiaárak alakulásáról van szó – hangoztatta a német belügyminiszter.

Mindezek után Olaf Scholz német kancellár csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja a legnagyobb kihívás Németország előtt, a háborúval járó drágulás azonban nem rendíti meg a társadalmi békét, így nem kell zavargásoktól tartani.

A német kormányfő csütörtökön Berlinben tartott nyári nemzetközi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette: nem számít zavargásokra, mert „az emberek okosak, tudják, hogy nehéz lesz” a következő időszak, az állam pedig nem hagyja cserben őket, és vállalkozásaiknak is segít.

Németország „jóléti állam”, amelynek nehéz körülmények között is működnie kell – húzta alá a szociáldemokrata politikus.

Nyitókép: MTI/AP/Media TV Rotterdam

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában