A chilei rendőrség megölte egy őslakos törzs vezetőjének fiát

Ezt olvasta már?

A chilei rendőrség megölte a mapucse őslakos törzs vezetőjének fiát egy birtokháborítás során a helyi média szerint. Ez tovább nehezítheti, hogy a chilei állam rendezze viszonyát az őslakosokkal.

Chilében az indiánok évtizedek óta panaszkodnak arra, hogy erdészeti, mezőgazdasági és bányavállalatok az állam cinkos támogatásával kisajátítják ősi földjeiket.

A helyi média a chilei ügyészi hivatalra hivatkozva jelentette, hogy Hector Llaitul mapucse törzsfőnök 26 éves fia, Ernesto Llaitul, aki egyúttal egy őslakos érdekvédő szervezet szóvivője, többedmagával behatolt egy erdészeti vállalat farmjára, és a birtokháborítók ellen fellépő rendőrök lelőtték őt. Az eset megtörténtét megerősítette egy másik őslakos érdekvédő szervezet. A rendőrség úgy számolt be a történtekről, hogy egy csoportnyi csuklyás ember a farmhoz érkezve rálőtt egy alkalmazottra, ami miatt a cégtől kihívták a helyszínre a rendőrséget.

A rendőrség és az ügyészség nem válaszolt a Reuters hírügynökségnek az eset részletei érintő kérdéseire.

A chilei emberi jogi hivatal szerint az eset tovább ronthatja az állam és az őslakosok viszonyát. Azonnali, alapos és átlátható nyomozást követelt a hivatal.

A rendőrség egy 2018-as konfliktusban is lelőtt egy fiatal őslakost, egy helyi vezető unokáját, a 24 éves Camilo Catrillancát, ami országos tüntetéseket váltott ki. Az ügyben a bíróság hét rendőrt elítélt.

A mapucse – vagy más néven araukán – az egyik legjelentősebb dél-amerikai indián törzs. Ősi földjük Chile középső részén és Argentína nyugati peremén terül el. Lakosságarányuk chilei Araucania tartományban eléri a 80 százalékot.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img